Cafeaua de dimineata si masa de pranz te pot imbolnavi mortal. Iata de ce sa te feresti
Recipientele din plastic, folosite adesea pentru a incalzi mancarea, contin un compus numit bisfenol A, care este periculos si pentru adulti, nu doar pentru copii.
Un consum regulat de alimente din aceste caserole mareste riscul dezvoltarii cancerelor de san la femei si de prostata la barbati.
Cercetatorii de la Harvad au lansat aceasta teorie, in urma unui studiu. Avertismentul specialistilor americani este confirmat si de Ministerul Sanatatii.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Cercetatorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite au demonstrat ca, la incalzire, caserolele din plastic elimina compusul chimic numit bisfenol A. Acesta patrunde in alimente si, odata cu ele, in organismul uman.
3 toxine pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa ai copii
Americanii au demonstrat ca persoanele care consuma cinci zile supa din caserole de plastic prezinta in urina un nivel de bisfenol A de 1.200 de ori mai mare decat cei care nu folosesc recipiente din plastic pentru supa.
Toate acestea se pot intampla in orice mancare incalzita la repezeala in vase din plastic.
Bisfenolul are niste componente care seamana cu hormonii estrogeni si care, dupa ce se descompun, se muta in mancare, apoi se acumuleaza in organism.
Temerile medicilor legate de bisfenolul A sunt mai vechi. Chiar anul acesta compusul a fost interzis in fabricarea bineroanelor. Ministerul Sanatatii confirma.
Concret, este vorba despre interzicerea toatala a compusului in biberoanele pentru bebelusi si limitarea la 0,6 mg per kilogram in masele plastice. Toti producatorii care respecta aceasta cantitate nu risca nicio sanctiune.
Pana la o interzicere totala, ramane la latitudinea oamenilor sa decida daca exista vreun pericol.
Ingrijorati de efectele bisfenolului asupra sanatatii umane, francezii au facut un pas inaintea Uniunii Europene si au anuntat ca vor interzice definitiv acest compus la fabricarea recipientelor pentru produse alimentare.
Insa, chiar si la ei masura va fi aplicata abia in 2013.