CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii: "Cardurile nu au ajuns in posesia lor"

Ultimul update: Marti 20 Ianuarie 2015 06:55
Data publicarii: Sambata 17 Ianuarie 2015 09:01
Categorie: Actualitate

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are o problema doar cu cei care refuza cardurile de sanatate, din motive religioase.

Ii dau de furca si decedatii, pentru care a tiparit deja peste 30.000 de carduri, in toata tara. Unele au fost retrase inainte sa fie distribuite, insa in multe cazuri postasii au sunat la usi doar ca sa afle ca titularul nu mai are nevoie de card.

"In momentul in care am primit cardul am zis nu, mama, inca mai esti in civilizatie inca un pic si l-am sunat pe domnul doctor si mi-a spus ca nu mai e necesar. Normal ca nu mai e necesar", spune fiica unei femei decedate.

La doua luni dupa moartea mamei sale, doamna Rodica din Hunedoara a primit acasa un plic care continea cardul de sanatate al decedatei. Suparata pentru ca mama sa, care nu avea decat o pensie de veteran de 150 de lei, nu si-a permis medicamentele necesare in ultimii ani de viata, doamna Rodica spune ca institutiile ar trebui sa fie mai atente.

Rodica Szalkay, fiica femeii decedate: "E al naibii de trist. Suntem numai niste numere. Daca s-au bifat, bine, daca nu, nu."

Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Hunedoara recunosc ca acest caz nu e singular. Numai in judetul Hunedoara au fost emise 3.200 de carduri pe numele unor persoane decedate. Dar autoritatile sustin ca au facut verificari si doar 300 de astfel de carduri ar fi ajuns la familile indoliate.

Ovidiu Bandea, purtator de cuvant CJAS, Hunedoara: "Baza de date pentru care s-au facut cele 13 milioane de carduri la nivel national s-a operat din 2012 si este logic ca pana in prezent anumite persoane sa fie decedate. Cardurile nu au ajuns efectiv in posesia titularilor decedati."

Era si cam greu! Oricum, aceste carduri nu vor fi activate. Ele se intorc la casele judetene de pensii unde sunt tinute un timp in arhive, apoi vor fi trimise la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru a fi distruse.

Solutia statului pentru calugarii si maicutele care refuza cardul de sanatate. Staret:
Solutia statului pentru calugarii si maicutele care refuza cardul de sanatate. Staret: "Cine accepta sa plimbe dracul cu el"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Groapa de gunoi
România, condamnată de UE din cauza gropilor de gunoi. Autoritățile au avut răgaz 10 ani
Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Reacția administratorei hotelului care a ars în Timișoara: „Angajații sunt instruiți mai în joacă: studenți, repetenți”
Accident grav pe centura Ploieștiului. Ce s-a întâmplat cu cei doi șoferi
Imagini alarmante surprinse din satelit. Unde îşi trimite Rusia forţele împotriva NATO
Crima
Femeie găsită în curte de un vecin, cu răni oribile. Cine i-ar fi dat lovitura de graţie
Europarlamentar: „Guvernul României vede Preşedinţia UE ca pe o povară”
Un copil din Călărași a chemat jandarmii după ce a văzut un bărbat care amenința oamenii cu un cuțit
Fabrica de arme de la Cugir va semna un contract de zeci de milioane de dolari cu americanii
Grindeanu: Abia am reuşit să o conving pe soţie că am salariu 8.000 lei şi nu 10.000 euro
Judecătoarea Elena Burlan de la Tribunalul Bucureşti, trimisă în judecată pentru luare de mită