CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii: "Cardurile nu au ajuns in posesia lor"
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are o problema doar cu cei care refuza cardurile de sanatate, din motive religioase.
Ii dau de furca si decedatii, pentru care a tiparit deja peste 30.000 de carduri, in toata tara. Unele au fost retrase inainte sa fie distribuite, insa in multe cazuri postasii au sunat la usi doar ca sa afle ca titularul nu mai are nevoie de card.
"In momentul in care am primit cardul am zis nu, mama, inca mai esti in civilizatie inca un pic si l-am sunat pe domnul doctor si mi-a spus ca nu mai e necesar. Normal ca nu mai e necesar", spune fiica unei femei decedate.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
La doua luni dupa moartea mamei sale, doamna Rodica din Hunedoara a primit acasa un plic care continea cardul de sanatate al decedatei. Suparata pentru ca mama sa, care nu avea decat o pensie de veteran de 150 de lei, nu si-a permis medicamentele necesare in ultimii ani de viata, doamna Rodica spune ca institutiile ar trebui sa fie mai atente.
Rodica Szalkay, fiica femeii decedate: "E al naibii de trist. Suntem numai niste numere. Daca s-au bifat, bine, daca nu, nu."
Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Hunedoara recunosc ca acest caz nu e singular. Numai in judetul Hunedoara au fost emise 3.200 de carduri pe numele unor persoane decedate. Dar autoritatile sustin ca au facut verificari si doar 300 de astfel de carduri ar fi ajuns la familile indoliate.
Ovidiu Bandea, purtator de cuvant CJAS, Hunedoara: "Baza de date pentru care s-au facut cele 13 milioane de carduri la nivel national s-a operat din 2012 si este logic ca pana in prezent anumite persoane sa fie decedate. Cardurile nu au ajuns efectiv in posesia titularilor decedati."
Era si cam greu! Oricum, aceste carduri nu vor fi activate. Ele se intorc la casele judetene de pensii unde sunt tinute un timp in arhive, apoi vor fi trimise la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru a fi distruse.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, cnas, asigurari, preoti, servicii medicale, card de sanatate, asigurare medicala,
Dată publicare:
17-01-2015 09:01