Studiul la care au participat 330.000 de oameni: lipsa activitatii fizice ucide de 2 ori mai multi europeni decat obezitatea
Lipsa activitatii fizice ucide de doua ori mai multi europeni decat obezitatea. Este concluzia unui studiu al Universitatii Cambridge, dupa un deceniu in care au fost monitorizati peste 330.000 de oameni.
Autorii au notat schimbarile in starea de sanatate a acestora si le-au corelat cu numarul de kilograme si comportamentul mai mult sau mai putin sedentar.
Surprinzator, se pare ca un grasut de 130 de kilograme, care alearga o jumatate de ora pe zi, are mai multe sanse la o viata lunga decat un lenes cu o greutate normala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romania urmeaza modelul societatii moderne de consum: in weekend refacem stocul de alimente si, uneori, obosim privindu-i pe altii cum fac miscare.
Am o saptamana incarcata, muncesc tot timpul, deci nu chiar n-am timp sa merg la sala, as merge cu placere. Si totusi atunci cand nu ne antrenam oasele, muschii si inima intregul sistem devine vulnerabil, indiferent de varsta, arata autorii unei cercetari Cambridge.
Este cel maI amplu studiu european, care pune in balanta obezitatea si sedentarismul ca factori de morbiditate. Timp de 12 ani au fost monitorizate peste 300.000 de persoane, atat ca greutate corporala, activitate fizica zilnica, dar si boli dezvoltate in timpul studiului.
Concluzia a fost socanta: un individ cu greutate normala, dar inactiv, e mai predispus la boli cronice - de la diabet la cancer si insuficienta cardiaca - decat un obez care face sport cateva ore pe saptamana. Anual, 676.000 de europeni mor din boli asociate sedentarismului. Doar 337 de decese au drept cauza excesul ponderal.
Sunt cateva sfaturi simple: nu va mai uitati din fotoliu la televizor, ci... alergati in fata lui.
Una dintre recomandarile cercetatorilor de la Cambridge este ca infrastructura urbana sa incurajeze activitatea sportiva. De pilda, prin instalarea de aparate de fitness in parcuri si intretinerea pistelor de biciclete. O idee de care aici la Bucuresti e clar ca nu s-a auzit. Asa ca mobilizarea ramane o decizie individuala.
Efortul nu e doar fizic, ci si financiar. Cel mai ieftin abonament lunar la sala de sport costa 300 de lei. Fara sa punem la socotela echipamentul. Dar pana una-alta, alergatul este gratis. Iar o jumatate de ora pe zi e suficienta, pentru intretinere. Altfel, nota de plata pentru lipsa de chef o achitam cu totii, cand indivizi tineri ajung pe lista bolnavilor cronici.