Cum se transmite bacteria E.coli. Simptomele infectarii si cum ne putem feri de imbolnavire
Expertii din lumea intreaga nu au reusit, deocamdata, sa afle sursa exacta a acestei epidemii ucigase, care ameninta deja securitatea alimentara a Europei. Exista, insa, cateva informatii despre bacteria E.coli, care pot salva vietile oamenilor.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste ca situatia provocata de aceasta epidemie, ii depaseste, deocamdata, chiar si pe cei mai buni cercetatori din domeniu, care lucreaza impreuna pentru a gasi solutii la aceasta problema.
In situatia centralizata a cazurilor provocate de aceasta epidemie, specialistii OMS prezinta, in acelasi dosar, doi "vinovati" pentru infectarea oamenilor. Primul este "sindromul uremiei hemolitice" (SUH), iar al doilea "enterohemoragia E.coli". Astfel, pana la 31 mai, noua pacienti din Germania au murit din cauza SUH, iar alti sase au decedat din cauza E.coli.
-► Ce este "sindromul uremiei hemolitice" (SUH)
-► Care sunt simptomele SUH
"Sindromul uremiei hemolitice" este o boala mortala, caracterizata prin blocaj renal acut (uremie), anemie hemolitica si pierderea celulelor trombocite (trombocitopenie). Aceasta boala afecteaza in mod predominant, dar nu exclusiv, copiii. De asemenea, aceasta boala apare in urma infectarii cu EHEC (vezi mai jos ce inseamna EHEC si care sunt simptomele). Se estimeaza ca aproximativ 10% din cazurile pacientilor infectati cu EHEC pot duce la infectari cu SUH, cu o rata a mortalitatii de aproximativ 5%.
De cele mai multe ori, SUH reprezinta cauza principala a blocajelor renale la copii. De asemenea, in 25 % dintre cazuri poate provoca si complicatii neurologice: atac de apoplexie si coma.
-► Ce este "enterohemoragia E.coli" (EHEC)
Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se gaseste de obicei in intestinele oamenilor, dar si la animalele cu sange cald. Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Exista, totusi, unele tulpini, precum cel al "enterohemoragiei E.coli" (EHEC), care pot provoca toxiinfectii alimentare severe.-► Cum se transmite "enterohemoragia E.coli" (EHEC)
Se transmite la oameni prin consumarea alimentelor contaminate, in special legumele si fructele crude (nefierte, nepreparate) sau a laptelui crud. Infectarea cu EHEC a fost recunoscuta la nivel mondial in 1982, dupa izbucnirea unei epidemii in SUA.
EHEC produce toxine, care sunt cunoscute si sub numele de "verotoxine" sau "Shiga-toxine", din cauza asemanarii cu toxinele provocate de "dizenteria Shigella". EHEC poate rezista la temperaturi care cresc de la 7 grade Celsius pana la 50 de grade Celsius, valoare optima acestui mediu fiind de 37 de grade Celsius.
Unele bacterii EHEC pot rezista si in alimentele acide, cu un pH mai scazut de 4.4, precum si in alimente cu un nivel scazut de apa. Acestea pot fi, totusi, distruse prin gatirea alimentelor la o temperatura de minim 70 de grade Celsius.-► Care sunt simptomele "enterohemoragiei E.coli" (EHEC)
Simptomele acestei boli includ crampele abdominale si diareea, insotita, in unele cazuri, si de sange. De asemenea, pot aparea simptome de febra si varsaturi. Cei mai multi pacienti se pot vindeca dupa 10 zile, insa in anumite situatii (in special la copii si persoanele in varsta) infectia poate duce la SUH, care poate fi mortala.
-► Cum ne putem proteja. REGULI GENERALE DE PREVENTIE
Specialistii Autoritatii Natioanle Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda urmatoarele masuri:
--» spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor sau dejectiei animalelor, inainte si dupa schimbarea scutecelor, inainte si dupa prepararea mancarii (in special dupa atingerea de carne cruda, oua in coaja, etc)
--» spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor proaspete
- tratamentul termic corespunzator al carnii si a carnii tocate inainte de consum (cel putin 700 C timp de 2 minute in interiorul carnii)
--» depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente, precum si utilizarea de tocatoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente
--» fierberea laptelui proaspat (crud) inainte de consum
--» evitarea manipularii in conditii de igiena precara a alimentelor
--» persoanele care prezinta simptomatologie caracteristica bolilor cu transmitere infectioasa sa evite prepararea si servirea hranei
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca imbolnavirile din Germania sunt provocate de o tulpina complet noua a bacteriei E-coli. Tulpina este O104, foarte rara.