14 morti din cauza bacteriei E-coli din castraveti, in Germania. De ce e ferita de pericole Romania

Dată publicare: 30-05-2011 20:02
Dată actualizare: 08-11-2012 10:03


Castravetii contaminati cu bacteria E-coli au ucis pana acum 14 oameni, toti in Germania. Oficialii nostri au intrat si ei in alerta si au luat legume din piete si din magazine, ca sa le testeze in laborator.

Medicii au prelevat doua sortimente de castraveti: castraveti "cornison" romanesti si castraveti ambalati in folie produsi in Turcia si Bulgaria. Reprezentantii Autoritatii Nationala Sanitar Veterinare sustin ca pana in acest moment in Romania nu au ajuns castravetii bio contaminati cu E coli produsi in Spania si ca nu exista niciun caz de imbolnavire ... deci nu avem motive de panica.

Sigur, acum 100 de ani de zile nu ne-am fi gandit ca un castravete poate omori un om. Din cauza procesarii alimentelor in ultimul timp bacteria e-coli si-a modificat foarte mult structura si are foarte multe serotipuri extrem de agresive si toxice.

Este foarte interesant pentru specialisti sa vada ce incarcatura bacteriologica are un castravete care e plin de pamant si unul care a fost spalat si, teoretic, ar trebui sa fie sigur in proportie de peste 90 %.

Pana si apa potabila poate contine E-coli, insa unul dintre mediile preferate ale bacteriei este ingrasamantul organic, folosit mai ales de agricultorii care produc legume bio. Cu toate acestea specialistii sustin ca NU au de ce sa-i verifice mai strict pe agricultorii care produc bio.

Si atunci... sa renuntam sa mai mancam legume si fructe proaspete?! Categoric, nu..spun microbiologii. Trebuie doar sa le spalam mai bine. Asa cum NU au facut probabil germanii, sustin specialistii nostri.

Cu toate acestea specialistii sustin ca NU au de ce sa-i verifice mai strict pe agricultorii care produc bio.

Si asta pentru ca doar daca am trai intr-un glob de sticla, ne-am putea feri de Escherichia Coli. Bacteria are o mie de serotipuri. Cele mai toxice devin periculoase si provoaca blocaj renal unde gasesc imunitate scazuta.

Autoritatile spaniole le-au cerut germanilor sa nu-i mai acuze pe agricultorii lor pentru ca provoaca panica fara sa aiba dovezi.

Intre timp, numarul deceselor a ajuns la 11. Inca o femeie a murit intr-un spital din Paderborn. In Cehia si Austria, autoritatile au restras de la vinzare loturi de castraveti provenind din Spania. Iar oficialii cehi spun ca legumele cu probleme ar fi ajuns si in Ungaria si Luxemburg.

Citeste si:

Pasajul Basarab - proba de stres. Specialistii au vrut sa vada cum se comporta la trafic intens

Oamenii de stiinta cred ca au dat lovitura - au dezgropat un schelet care ar putea fi al Mona Lisei

Tags: castraveti, e-coli,


VIDEO PROTVPLUS.RO