Cum se pune diagnosticul de variola maimuței. Află care sunt simptomele specifice în urma contactării virsului
În primele zile de la contactarea virusului ce cauzează variola maimuței, pacienții pot avea febră, dureri de cap, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generale de epuizare.
Variola maimuţei se transmite, în principal, prin contactul cu fluide corporale, leziuni ale pielii sau prin contact direct cu obiectele contaminate, precum şi prin picături de saliva.
Dacă persoanele se regăsesc într-una din situațiile menționate mai sus și observă o erupție cutanată neobișnuită la nivelul pielii, trebuie să se prezinte la medic pentru consult, potrvit OMS.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Majoritatea persoanelor care s-au prezentat la medic au avut erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului. Pe lângă eupțiile cutanate, pacienții pot avea simptome de febră, durere în gât, ganglioni limfatici inflamați și leziuni la nivelul ochilor și al gurii.
Perioada de recuperare pentru variola maimuței
Majoritatea pacienților se recuperează în 14-21 zile, fără să fie nevoie de adminsitrarea unui tratament specific.
Persoanele suspecte de variola maimuței trebuie să se prezinte la medic și ulterior li se impune izolarea.
Digosticul pentru variola maimuței se află în urma prelevării unor probe care sunt analizate în laborator.
Cum poate fi oprită răspândirea virusului?
Răspândirea virusului responsabil de boala variola maimuței poate fi oprită printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool.
Pe lângă igiena mâinilor este important ca persoanele ce prezintă simptomele enumerate mai sus, să se prezintă de urgență la medic pentru consult și ulterior să se izoleze.
Cine este cel mai expus riscului de a face variola maimuței?
Oricine care a luat contact cu o persoană cu variola maimuței se poate infecta. Membrii familiei au șanse mari să contacteze virsului din cauza contactului apropiat.
Pe lângă membrii familiei sau apropiații persoanei infectate, medicii sunt a doua categoria pe lista celor care pot contacta virusul cu ușurință.
Potrivit modalitatea de contactare recentă a cazurilor de variola maimuței, lucrătorii sexuali și bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați, trebuie să evite contactul cu persoanele ce prezintă simptome specifice de variola maimuței.
Persoanele care au călătorit recent și prezintă simptome, trebuie să se prezintă la medic în timpul călătoriei sau când se întorc și să ofere informații despre istoricul recent de călătorie și vaccinare.