Cum putem să scăpăm de acnee. Tratamente naturiste și când ar trebui să consultăm un medic
Milioane de oameni se confruntă cu acneea, o afecțiune cutanată care produce adesea disconfort fizic și distres emoțional.
Dezechilibrele hormonale, excesul de sebum, predispoziția genetică și anumiți agenți patogeni sunt câțiva factori care favorizează acneea. Este o problemă des întâlnită la vârsta pubertății, atunci când au loc schimbări hormonale majore.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Medicul dermatolog poate recomanda un tratament potrivit în funcție de cauzele acneei. Pe de altă parte, poți lua în considerare și o serie de remedii naturiste pentru gestionarea acestei tulburări. Iată de câte tipuri este acneea, cum o ții sub control prin metode naturale și când să ceri ajutorul specialistului.
Ce este acneea și de câte tipuri este
Potrivit Mayo Clinic, acneea este o afecțiune a pielii, care apare atunci când sebumul, bacteriile și celulele moarte se acumulează la nivelul porilor și foliculului pilos (rădăcina firului de păr). Acest lucru cauzează apariția unor leziuni dureroase pline cu puroi, cunoscute popular sub numele de coșuri, sau a punctelor negre și albe, prezintă Cleveland Clinic.
Poate afecta orice zonă a corpului, însă se dezvoltă mai des pe ten, spate și piept. Deși poate apărea la orice vârstă, este mai comună la adolescenți.
Principalele tipuri de acnee, așa cum relatează NHS UK, sunt:
Acnee non-inflamatorie
Acest tip de acnee nu cauzează inflamația pielii și cuprinde două forme de leziuni cutanate:
-
Punctele negre (comedoane deschise) – celulele moarte și sebumul blochează porii, de unde rezultă un punct negru caracteristic la nivelul pielii;
-
Punctele albe (comedoane închise) – sunt asemănătoare punctelor negre, însă porii sunt închiși. Astfel, arată precum o denivelare a tegumentului.
Acnee inflamatorie
În acest caz, leziunile sunt roșii și inflamate. Pot fi cauzate de infecția cu o bacterie în profunzimea pielii, ceea ce le face mai dificil de tratat. Acneea inflamatorie poate fi sub formă de:
-
Pustule: Coșurile prezintă o colecție de puroi și au un cap alb în centru;
-
Papule: Sunt leziuni dure, de culoare roz, sensibile la atingere;
-
Noduli: Sunt caracterizate de coșuri denivelate, mari, dure și dureroase, care se formează sub piele. Deoarece leziunile sunt profunde, sunt dificil de tratat acasă prin metode naturale;
-
Chisturi: Reprezintă cea mai severă formă de acnee. Coșurile sunt profunde, mari, dureroase la atingere și pline cu puroi. Se asociază adesea cu cicatrici permanente.
Bacteria care provoacă acneea
Acneea poate apărea din cauza multiplicării în exces a bacteriei Propionibacterium acnes, prezintă Healthline. Acest lucru poate fi favorizat de sebumul acumulat la nivelul porilor. Atunci când sistemul imunitar atacă bacteria, produce celule albe (leucocite), care se acumulează sub formă de puroi, ceea ce cauzează inflamație.
Pe lângă această bacterie, alți factori asociați cu apariția acneei sunt:
-
Producția excesivă de sebum – tenul gras este mai predispus la acnee;
-
Fluctuațiile hormonale – cum ar fi cele din timpul sarcinii, ciclului menstrual sau adolescenței;
-
Factorii genetici;
-
Stilul de viață dezechilibrat (cum ar fi dieta bogată în zahăr);
-
Stresul;
-
Unele medicamente;
-
Aplicarea unor produse cosmetice care conțin ulei sau alte ingrediente ce blochează porii.
Tratament acnee natural
În cazul acneei ușoare, ai la dispoziție o serie de măsuri naturale pe care le poți încerca pentru a ameliora manifestările. Acestea includ modificarea rutinei de îngrijire a tenului, optimizarea stilului de viață și aplicarea unor remedii naturiste cu eficiență dovedită științific.
În orice caz, este important de știut că aceste măsuri nu funcționează la toată lumea și nu înlocuiesc tratamentul recomandat de specialist. De asemenea, în cazul remediilor naturiste, sunt necesare mai multe studii pentru a le demonstra beneficiile.
Conform surselor anterior menționate, este esențial să te adresezi medicului dermatolog, dacă:
-
Leziunile au o intensitate moderată sau severă (de tipul nodulilor sau chisturilor);
-
Acneea persistă timp de mai multe săptămâni sau se agravează în timp;
-
Măsurile de îngrijire nu produc o ameliorare;
-
Acneea apare la vârstă adultă, are un caracter sever și se instalează brusc;
-
Problema îți generează un distres psiho-emoțional puternic.
Tratament acnee adolescenți
Începând cu perioada pubertății, se recomandă adoptarea unei rutine de îngrijire a tenului, care să țină sub control producția de sebum în contextul fluctuațiilor hormonale. Aceasta presupune:
-
Curățare: Este important să menții porii curați și să îndepărtezi în mod regulat excesul de sebum. În acest scop, este indicat să folosești un cleanser (soluție de curățare) cu formulă ușoară special conceput pentru tenul gras. Pielea se curăță de două ori pe zi și după antrenamentele sportive. De două ori pe săptămână, se recomandă exfolierea cu un produs blând care conține acid salicilic sau glicolic;
-
Tonifiere: Următorul pas este să aplici o loțiune tonică, care echilibrează pH-ul și închide porii;
-
Tratament local: Utilizează o cremă cosmetică de tip „spot treatment” (tratament local pentru acnee), care se aplică direct pe coșuri, pentru a reduce inflamația;
-
Hidratare și protecție: La finalul rutinei de îngrijire, folosește cremă hidratantă cu textură lejeră, cu acid hialuronic sau glicerină. Aceasta reface bariera hidrolipidică a pielii. Alege una factor de protecție solară (SPF minim 30), pentru că expunerea la soare poate agrava acneea.
Este recomandat să alegi produsele etichetate ca fiind non-comedogenice, ceea ce înseamnă că nu blochează porii.
De asemenea, optează pentru produsele dermatocosmetice care au ca indicație tenul gras, predispus la acnee. Sunt indicate cele cu o consistență lejeră sau lichidă, pentru a nu încărca pielea. În plus, optează pentru cosmeticele fără alcool, care conțin ingrediente precum:
-
Peroxid de bezoil;
-
Adapalenă;
-
Beta hidroxi acizi (BHA), cum ar fi acid salicilic;
-
Alfa hidroxi acizi (AHA), cum ar fi acid glicolic;
-
Extract de mușețel;
-
Extract de arbore de ceai.
Alte sfaturi utile, conform surselor menționate anterior:
-
Evită să îți storci coșurile;
-
Nu îți atinge pielea afectată cu mâinile neigienizate;
-
Îndepărtează întotdeauna machiajul înainte de culcare;
-
Evită fricțiunea cu articole de vestimentație a zonei afectate;
-
Fă duș imediat după antrenamentul sportiv;
-
Folosește produse de make-up fără ulei, non-comedogenice, eventual dermatocosmetice;
-
Rămâi hidratat printr-un consum optim de apă;
-
Menține o dietă echilibrată și variată, bogată în fructe și legume! Înlocuiește cerealele albe cu cele integral și evită excesul de zahăr și alimentele ultraprocesate, cum ar fi dulciuri din comerț, ciocolată, produse de patiserie, fast-food, mezeluri, sucuri.
Tratament naturist acnee adulți
Rutina corectă de îngrijire și stilul de viață sănătos sunt măsuri recomandate și la vârstă adultă. Dacă acneea persistă în ciuda acestor măsuri, mai poți încerca o serie de remedii naturiste:
-
Ulei esențial de arbore de ceai: După curățarea pielii în prealabil, aplică de 1-2 ori pe zi acest ulei diluat bine cu apă (1 parte ulei esențial și 9 părți apă), folosind o dischetă de bumbac;
-
Aloe vera: Gelul gel pur de aloe promovează vindecarea leziunilor și are proprietăți antibacteriene, hidratante și antiinflamatorii. Se aplică de 1-2 ori pe zi, pe pielea curată;
-
Ceai verde: Infuzează ceaiul verde în apa fierbinte, apoi folosește o dischetă sau un pulverizator pentru a aplica lichidul pe ten. Așteaptă să se usuce, apoi clătește;
-
Miere și scorțișoară: Prepară o mască naturală din 2 linguri miere și o linguriță de scorțișoară. Aplică pe pielea afectată și lasă să acționeze timp de 15-20 de minute., apoi clătește bine cu apă. Un studiu din 2017, efectuat de Elin Julianti și colaboratorii, a demonstrat că această combinație de ingrediente este eficientă în eliminarea bacteriei P.acnes, ceea ce ameliorează acneea;
-
Omega-3: Acești nutrienți au efect antiinflamator și pot îmbunătăți aspectul pielii. Poți furniza organismului cantități optime de acizi grași Omega-3 consumând în mod regulat pește gras, cum ar fi sardine, hering, macrou, somon, ficat de cod.
La vârstă adultă, stresul este un factor declanșator comun al acneei, dar favorizează și o serie de afecțiuni cronice. Astfel, reducerea nivelului de stres poate fi o strategie utilă pentru gestionarea acneei. Poți ține sub control stresul prin activități plăcute, meditație, timp cu cei dragi, hobby-uri, odihnă și sport.
Prin urmare, acneea este o afecțiune comună, care poate fi ameliorată prin adoptarea unor metode potrivite de îngrijire a pielii și unor obiceiuri sănătoase. Nu ezita să te adresezi dermatologului pentru tratament, dacă problema persistă sau este severă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: sfaturi, sanatate, ingrijire, piele, acnee, myimpact,
Dată publicare:
15-10-2023 10:08