Cum pot afla nivelul polenului din aer românii care suferă de alergii
Românii care suferă de alergii pot să verifice în timp real nivelul de polen din aer, înainte să își planifice o ieșire în aer liber. Datele sunt oferite online de „Copernicus”, serviciul de monitorizare a atmosferei al Comisiei Europene.
În multe ţări europene sunt emise zilnic buletine aerobiologice. Sunt asemănătoare prognozelor meteo, dar precizează nivelul de polen din aer. În acest fel, persoanele care suferă de alergii ştiu să se protejeze atunci când ies în aer liber. La noi încă nu poate fi vorba despre aşa ceva. O veste bună vine însă de la Copernicus, serviciul de monitorizare a atmosferei din cadrul Comisiei Europene. Instituţia poate furniza prognoze legate de cantitatea de polen din aer.
Richard Engelen, Director adjunct Copernicus: „Prognozăm nivelul de polen în fiecare zi, bazându-ne pe viteza vântului, temperatură și polenul emis de acești arbori în variate țări din Europa. Lucrăm cu agențiile naționale, avem contact și cu cele din România ca să ne asigurăm că datele pe care le oferim sunt utile.”
Pentru prognoză, oamenii de ştiinţă iau în calcul concentraţiile de polen a cinci specii de plante care le fac rău celor alergici: mesteacăn, măslin, iarbă, ambrozie şi arin. Cei cu probleme ştiu dacă pot ieşi afară ori trebuie să ia medicamente.
Astăzi, de exemplu, în vestul ţării nivelul de polen din aer era extrem de ridicat. Acelaşi verde închis îl vedem şi aici în partea de sud-vest. Urme mai şterse ce-i drept, dar care totuşi indică prezenţa polenului, se văd şi în dreptul capitalei.
Ambrozia rămâne inamicul celor care au sensibilitate la polen. Pentru jumătate de milion de oameni vara, atunci când această plantă înfloreşte, poate deveni un coşmar. Alergia netratata poate duce inclusiv la astm.
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergologie și imunologie clinică: „Când simptomele se agravează şi nu mai răspund la tratamentele acestea clasice, pacientul ar trebui să se prezinte la medicul specialist alergolog şi să discute ideea unei desensibilizări. În România se găsesc doar nişte picături care se administrează sub limbă, se creşte progresiv doza, în funcţie de toleranța pacientului.”
Potrivit specialiştilor, unul din patru europeni suferă de alergii provocate de polenul eliberat în aer de copaci sau plante. Simptomele variază de la strănutul continuu, până la astm. Costul tratamentelor, combinat cu pierderea zilelor de lucru, ajunge până la 150 de miliarde de euro anual.