Cum ne protejăm de SARS COV-2, după ce ajungem acasă. Sfaturile medicilor

Ultima actualizare: 11-05-2020 21:04

Participăm toți la combaterea noului virus purtând mască în locurile publice. Atenție, însă: vă protejează doar dacă este folosită corect, adică dacă vă acoperă nasul și gura.

Dar aerosolii, posibil contaminaţi, se pot depune pe toate zonele expuse, inclusiv pe tegumentele feței ori pe păr. Și toate aceste zone ar trebui igenizate când va întoarceți acasă.

Odată ce v-ați dat masca jos, încep măsurile de igienă de acasă. Masca v-a ținut în siguranță nasul și gura, dacă ați purtat-o corect. Aerosolii, posibil contaminați, au rămas însă pe suprafață acesteia. De aceea, masca se ridică de pe urechi și se îndrepta în față, apoi o puteți pune într-o pungă de hârtie, care nu menține umezeala, și pe care să notați data. Se poate refolosi, în deplină siguranță, după patru zile.

Conf. Dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Dacă cineva a strănutat și există în aerosoli particule virale, în momentul în care aceste particule virale ajung și se depun pe suprafețe, după un timp vor fi inactivate”.

Când cineva tușește, dar și când respiră, se elimina un nor biologic format din aer cald şi umed, în care plutesc, în suspensie, picături de diverse dimensiuni. Picăturile pot conţine SARS COV-2. Prin evaporare, picăturile sunt reduse la aerosoli, adică la particule extrem de mici, uscate. Aceastea rămân în aer perioade lungi de timp. În cazul SARS COV-2, până la 3 ore. Dacă treceți prin acest „nor” într-un supermarket, spre exemplu, particulele se pot depune ușor, atât pe piele cât și pe păr. Și posibilii viruși trebuie inactivați imediat prin spălare.

Prof. Dr. Sorin Tiplica, șeful secției dermatologie a Spitalului Colentina: „Nu suntem atât de obișnuiți să ne spălăm fața și trebuie să avem avem grijă, când întrăm în casă, să ne spălăm toate tegumentele care au fost expuse, dacă am fost într-o zonă de contact cu alte persoane. Trebuie să ne spălăm toate tegumentele expuse!”.

Fața se spală cu apă și săpun, mai puțin agresiv, tot 20 de secunde. E necesar să igenizati interiorul urechilor, dar și pielea din spatele acestora. Insistați să spălați tegumentul de sub barbie, pilurile ochilor și pliurile nasului. În pliuri se adună microorganisme. După igienizarea feței, și părul are nevoie de aceeași atenție. Părul se spală cu gel de duș sau șampon puțin agresiv, destinat utilizării zilnice.

De aceste măsuri au nevoie inclusiv persoanele care iau tratament pentru hipertensiune, cu suferințe cardiace sau care iau tratament cronic cu aspirină. În cazul acestora, medicația este cea care poate determina mici inflamații ale pielii.

Prof. Dr. Sorin Tiplica: „Și dacă determină? Dacă determină, trebui să subliniem că spălatul cu apă și săpun nu face rău! Rolul nostru, al dermatologilor, este să îi încurajăm să nu renunțe la apă și săpun. Aceste persoane ajung să se clătească cu apă. Apa rece da o senzație plăcută și pare că lucrurile sunt bune, dar nu sunt. Apa și săpunul nu fac rău, eventual să folosească un săpun care este mai blând”.

În România, sunt peste șapte milioane de hipertensivi, conform Societății Române de Hipertensiune. O parte au și inflamații cutanate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!