Cum îi învățăm pe copii să poarte corect masca de protecție. Sfatul specialiștilor

Ultima actualizare: 12-09-2020 20:00

„Copiii înțeleg exact rostul măștilor medicale! Le acceptă ușor și folosesc perfect, câtă vreme părinții nu le imprimă grija și spaimele lor."

Acesta este mesajul de încurajare al medicilor pediatri pentru prima zi de școală. Atenție însă ce modele alegeți, indiferent că preferați o mască textilă sau una de unică folosință. Obligatoriu să fie de uz pediatric și să bifeze standardele de calitate. De la începutul pandemiei și până acum, aproape 10.000 de minori din țara noastră au fost infectați cu noul virus.

Perechi de părinți și copii ajung în farmacie ca la librărie. Așa cum au luat carioci și caiete cu brațul, încearcă să-și facă un mic stoc de măști medicale. De la clasa pregătitoare în sus, purtarea măștii e obligatorie.

Părinte: „Contează să îi educi acasă. Ei înțeleg mult mai bine decât noi și mult mai repede. Sunt un burete de inteligență, deci dacă le explicăm simplu despre ce e vorba o poartă fără probleme.”

Mihai Craiu, medic pediatru: „Nu am purtat mască, fac buba și mă duce mama la spital! Cred că trebuie să le spunem copiilor și să îi ajutăm, nu să le vărsăm spaimele noastre și să îi descurajăm. Trebuie să aibă o barieră la față cum au bicicliștii care livrează pizza, deci orice fel de cârpă. Termenul folosit de Acadamia Americană de Pediatrie e cârpă pe față. Deci un material multistratificat personalizat pentru copil.”

La varianta textilă, nu uitați, așadar, cuvântul-cheie: multistrat!

Carmen Avrămescu, producător: „Toate sunt prevăzute cu buzunar interior, unde putem introduce un filtru suplimentar la nevoie.”

Cumpărați numai măști cu o calitate certificată. Ar trebui să găsiți această mențiune chiar și când cumpărați online. Vorbim de contact direct și prelungit cu pielea sensibilă a copiilor, așa că toate materialele trebuie să fie controlate și sigure. Valabil și pentru cele din polipropilenă, la care eficiența filtrării e standard, peste 98 la sută.

E de preferat să cumpărați măștile pediatrice de unică folosință din farmacii, ca să vă asigurați că întrunesc toate standardele de calitate. O bucată ar trebui să coste între 75 de bani și un leu. Unele arată ca și cele pentru adulți, dar au dimensiuni potrivite utilizatorilor între 2 și 10 ani. Altele au imprimeuri haioase, iar copiii le acceptă ușor. Nu uitați că, spre deosebire de cele textile, au un termen de valabilitate, deci expiră. Și trebuie ținute neapărat departe de razele soarelui, umezeală și praf.

Esențial e ca și copiii să o monteze și să o îndepărteze corect. Fără să își atingă ochii, nasul și gura.

Cosmina Berbecel, medic de familie pediatru: „Copiii nu fac lucrul ăsta. Recunosc că n-am văzut nici măcar unul care să-și tragă masca de pe față sau să nu vrea să o poarte.”

În fine, nu dați elevilor măști pentru adulți. Pe lateralele obrajilor va rămâne un spațiu larg, care face să fie vulnerabil. Nu uitați că, în acest an școlar, un copil protejat este, din start, premiant.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!