Exemplele Danemarca și Polonia: cum funcționeaza bine un sistem de sănătate

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Duminica 08 Octombrie 2017 17:08
Categorie: Sanatate

În timp ce sistemul nostru de sănătate pare a fi în colaps, în străinătate se fac tot mai multe investiţii în construirea de spitale şi în programe de prevenţie.

Au grijă de pacienţii lor pentru că şi-au dat seama că o societate puternică este formată din oameni sănătoşi. La noi, autorităţile desenează proiecte pe hârtie şi rămân la stadiul de promisiuni.

Iar bolnavii sunt internaţi în unităţi sanitare insalubre, care riscă să cadă pe ei la un cutremur mai puternic. În schimb, în Danemarca şi Polonia de exemplu, putem vedea cum funcţionează bine un sistem de sănătate.

În 1998 Danemarca avea 98 de spitale de stat pentru 5,7 milioane de persoane. Sistemul nu era deloc eficient aşa că oficialii au gândit o întreagă reforma: 25 dintre unităţile sanitare au fost închise, iar celelalte, în funcţie de regiune, au fost reunite sub acelaşi management.

Hans Erk Henriksen, Danemarca: ''De exemplu: dacă într-un oraş aveam 4 spitale, am făcut unul singur cu 4 locaţii. Asta a permis să fim mai eficienţi, să se ocupe fiecare cu anumite probleme şi atunci, o mai mare productivitate''

Fiecare unitate este specializată pe o anumită afecţiune şi toate au o singură conducere care dirijează întreagă activitate. Iar în cazul în care unul rămâne fără medicamente sau materiale sanitare, se face imediat transferul de la celelalte astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit.

Teoretic, principiul se aplică şi în Bucureşti, unde 19 dintre cele 41 de spitale sunt subordonate Primăriei Capitalei. Doar că la noi dezinteresul este mare, iar exemplul de la spitalul Colentina, unde 2 neurchirurgi au renunţat la contract din cauza lipsurilor din spital arată clar acest lucru.

Operaţiile mai multor pacienţi au fost amânate sau anulate pentru că lipseau materialele medicale importante şi problemele au fost rezolvate doar după ce cazul a ajuns în presă: în câteva ore cele necesare au fost aduse prin transfer de la Spitalul Sf Maria, aflat tot în subordinea Primăriei Capitalei.

Până în 2025, danezii s-au angajat să contruiască 16 spitale mari. De ani de zile noi facem planuri doar pe hârtie, iar bolnavii sunt internaţi tot în clădiri cu risc seismic.

Pe acest teren trebuia să înceapă astă vară ridicarea unei noi construcţii în care să fie mutat institutul de boli cardiovasculare, C. C. Iliescu. Anul trecut a fost semnat partereriatul prin care BERD îşi dădea acordul să finanţeze studiile de fezabilitate. Anul acesta proiectul a fost oprit, iar pacienţii sunt internaţi în acelaşi spital care stă să cadă pe ei.

Autorităţile spun că legea nu permite deocamdată ridicarea celor două spitale în parteneriat public privat, aşa cum prevedea proiectul de anul trecut.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: ''Nu avem legislaţie.''

Doar că, tot străinii ne spun că se poate. În Polonia 72 de spitale au fost ridicate în parteneriat public-privat.

Jaroslaw Fedorowski, Polonia: ''Există o directiva europeană care ne spune că se pot face astfel de parteneriate. O corporaţie privată a luat spitalul în administrare: operaţiunile şi managementul sunt private. Lucrează cu CNAS, au servicii de urgenţă, pe lângă serviciile private contra cost''

Mai mult, şi polonezii au gândit o nouă reformă pentru a fi siguri că banii statutului sunt cheltuiţi în beneficiul pacienţilor. Au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar spitalele care asigura serviciu de urgenţă 24 de ore din 24, indiferent că sunt publice sau private.

Românii plătesc lunar mai bine de 10% din salariu pentru sănătate şi când ajung într-un spital de stat sunt puşi să-şi cumpere singuri medicamente. Din subvenţiile de 2.8 miliarde de lei necesare spitalelor pentru anul acesta, Guvernul a dat doar 0.9 miliarde în 10 luni. Iar banii au mers în mare parte către salariile personalului medical.

Pe ce cheltuie românii salariile. Doar 16 lei pe lună pentru sănătate și educație
Pe ce cheltuie românii salariile. Doar 16 lei pe lună pentru sănătate și educație
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Mama Nadiei Comaneci, dezvaluiri despre fiica sa
Interviu exclusiv acordat de mama Nadiei Comaneci

05:35
LA MARUTA
Ana Maria Branza, noua medalie mondiala
Ana Maria Branza - Popescu a devenit vicecampioana la scrima in China

09:39
LA MARUTA
Mic dejun pe terenul lui Victor Hanescu
Victor Hanescu S-a schimbat viata mea de cand cu scoala de tenis

09:14
LA MARUTA
Simona Ruscu, mandra floare din Banat
Simona Ruscu: "Am 23 de ani și lucrez la un nou album."

06:12
DIVERTISMENT
UNSEEN – VIAȚA DE REPORTER
Dacă vrei să te faci reporter de știri, Ovidiu Oanță te sfătuiește să te gândești de două ori. Am petrecut o zi cu unul dintre cei mai buni corespondenți ai știrilor din România și ne-am convins și noi să vă transmitem același mesaj: mai gândiți-vă…

07:37
VORBESTE LUMEA
Verdict: Dana Budeanu 24 septembrie
Dana Budeanu pune vedetele la pamant! Ce verdict a dat vedetelor

23:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care-l vor pe Sergiu?
Ce le face pe Angelica, Samira și Georgiana să fie făcute pentru Sergiu? Iubitoare de muzică, filme, tinere și plăcut impresionate de Sergiu, fetele sunt gata să dea tot ce-i mai bun ca să-i fure inima.

01:30
NINJA WARRIOR
Stăm de vorbă cu noii semifinaliști Ninja Warrior!
Oare care a fost proba cea mai grea, prin ce emoții au trecut și cât de mult își doresc să ajungă următorul Ninja Warrior?

04:24
VOCEA ROMANIEI
Se lasă cu schimb de replici?
Tudor Chirilă o provoacă pe Renate Grad, dar se lasă cu un schimb de replici pe tonuri muzicale.

00:38
VORBESTE LUMEA
Eveniment mare in familia Laviniei Goste
Botez in familia Laviniei Goste. Imagini exclusive de la eveniment

11:28
Persoana bolnava in spital
Cele 4 boli care distrug omenirea. Cauzează 7 din 10 decese la nivel global
ANMDM, reorganizată după ce autorităţile au descoperit care e timpul de intrare pe piaţă a unor medicamente
O firmă privată ar fi putut decide cine merită să facă transplant și cine nu. Anchetă DIICOT
Experiment Știrile Pro TV: câte bacterii riscăm să luăm când folosim uscătorul de mâini
Bebeluș infectat în Spitalul Baia Mare. Mesajul disperat al tatălui: ”Am decis să plecăm din țară”
Alertă în județul Mureș. S-au înregistrat peste 60 de cazuri de hepatita A
Transplant
Pentru a doua oară, un bărbat din Iași a fost salvat de o rudă, care i-a donat un rinichi
S-a lansat campania de înscriere online în registrul donatorilor de celule stem hematopoietice
Nereguli în activitatea de transplant. Un singur om lua toate deciziile
4 români mor în fiecare oră din cauza unui AVC. Sistemul duce lipsă de specialiști pentru tratarea bolnavilor
Studiu: Consumul de lactate duce la scăderea riscului de AVC
Numărul cazurilor de infecție cu virusul West Nile a ajuns la 166, iar 17 oameni au murit