Exemplele Danemarca și Polonia: cum funcționeaza bine un sistem de sănătate

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Duminica 08 Octombrie 2017 17:08
Categorie: Sanatate

În timp ce sistemul nostru de sănătate pare a fi în colaps, în străinătate se fac tot mai multe investiţii în construirea de spitale şi în programe de prevenţie.

Au grijă de pacienţii lor pentru că şi-au dat seama că o societate puternică este formată din oameni sănătoşi. La noi, autorităţile desenează proiecte pe hârtie şi rămân la stadiul de promisiuni.

Iar bolnavii sunt internaţi în unităţi sanitare insalubre, care riscă să cadă pe ei la un cutremur mai puternic. În schimb, în Danemarca şi Polonia de exemplu, putem vedea cum funcţionează bine un sistem de sănătate.

În 1998 Danemarca avea 98 de spitale de stat pentru 5,7 milioane de persoane. Sistemul nu era deloc eficient aşa că oficialii au gândit o întreagă reforma: 25 dintre unităţile sanitare au fost închise, iar celelalte, în funcţie de regiune, au fost reunite sub acelaşi management.

Hans Erk Henriksen, Danemarca: ''De exemplu: dacă într-un oraş aveam 4 spitale, am făcut unul singur cu 4 locaţii. Asta a permis să fim mai eficienţi, să se ocupe fiecare cu anumite probleme şi atunci, o mai mare productivitate''

Fiecare unitate este specializată pe o anumită afecţiune şi toate au o singură conducere care dirijează întreagă activitate. Iar în cazul în care unul rămâne fără medicamente sau materiale sanitare, se face imediat transferul de la celelalte astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit.

Teoretic, principiul se aplică şi în Bucureşti, unde 19 dintre cele 41 de spitale sunt subordonate Primăriei Capitalei. Doar că la noi dezinteresul este mare, iar exemplul de la spitalul Colentina, unde 2 neurchirurgi au renunţat la contract din cauza lipsurilor din spital arată clar acest lucru.

Operaţiile mai multor pacienţi au fost amânate sau anulate pentru că lipseau materialele medicale importante şi problemele au fost rezolvate doar după ce cazul a ajuns în presă: în câteva ore cele necesare au fost aduse prin transfer de la Spitalul Sf Maria, aflat tot în subordinea Primăriei Capitalei.

Până în 2025, danezii s-au angajat să contruiască 16 spitale mari. De ani de zile noi facem planuri doar pe hârtie, iar bolnavii sunt internaţi tot în clădiri cu risc seismic.

Pe acest teren trebuia să înceapă astă vară ridicarea unei noi construcţii în care să fie mutat institutul de boli cardiovasculare, C. C. Iliescu. Anul trecut a fost semnat partereriatul prin care BERD îşi dădea acordul să finanţeze studiile de fezabilitate. Anul acesta proiectul a fost oprit, iar pacienţii sunt internaţi în acelaşi spital care stă să cadă pe ei.

Autorităţile spun că legea nu permite deocamdată ridicarea celor două spitale în parteneriat public privat, aşa cum prevedea proiectul de anul trecut.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: ''Nu avem legislaţie.''

Doar că, tot străinii ne spun că se poate. În Polonia 72 de spitale au fost ridicate în parteneriat public-privat.

Jaroslaw Fedorowski, Polonia: ''Există o directiva europeană care ne spune că se pot face astfel de parteneriate. O corporaţie privată a luat spitalul în administrare: operaţiunile şi managementul sunt private. Lucrează cu CNAS, au servicii de urgenţă, pe lângă serviciile private contra cost''

Mai mult, şi polonezii au gândit o nouă reformă pentru a fi siguri că banii statutului sunt cheltuiţi în beneficiul pacienţilor. Au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar spitalele care asigura serviciu de urgenţă 24 de ore din 24, indiferent că sunt publice sau private.

Românii plătesc lunar mai bine de 10% din salariu pentru sănătate şi când ajung într-un spital de stat sunt puşi să-şi cumpere singuri medicamente. Din subvenţiile de 2.8 miliarde de lei necesare spitalelor pentru anul acesta, Guvernul a dat doar 0.9 miliarde în 10 luni. Iar banii au mers în mare parte către salariile personalului medical.

Pe ce cheltuie românii salariile. Doar 16 lei pe lună pentru sănătate și educație
Pe ce cheltuie românii salariile. Doar 16 lei pe lună pentru sănătate și educație
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
pacienta arsa ambulanta
România nu își poate ajuta pacienții arși. Ultimul caz: o fostă asistentă medicală
Zeci de noi cazuri de rujeolă în România. 59 de oameni au murit din cauza bolii
Medic concediat din cauza modului în care vorbit cu părinţii unui copil bolnav
Românii consumă excesiv de multe antibiotice. Greşeala pe care o fac medicii
Diplome pe bandă rulantă pentru asistenți medicali români care NU au fost prezenți la cursuri
Apel disperat făcut de medici pentru un bebeluș. Realitatea cumplită din maternităţile româneşti
copii diabet
Cifre alarmante pentru copiii născuţi după anul 2000. La ce boală sunt predispuși
Răniţi cu arsuri grave aşteaptă cu disperare să fie transferaţi în străinătate. Cazul unui bărbat din Constanța
Copiii de 3 ani au nevoie de 3 ore de mişcare pe zi, noua recomandare a autorităților medicale, în SUA
O femeie din Iași a primit un transplant de rinichi, după 18 ani de dializă
Românii asociază în mod greșit cancerul de piele cu alunițele. Împreună, putem SKINba lumea în bine
Fetiță de 9 ani trimisă în judecată de CAS, pentru neplata unor analize. Cum s-a creat situația absurdă