Proteste în București privind contribuțiile sociale. Tudose și Dragnea NU renunță la măsură

×
Codul embed a fost copiat

Mii de angajaţi din Poliţie, Sănătate, Minerit sau Învăţământ au protestat miercuri, în Piaţa Victoriei.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi, printre altele, de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Potrivit acestora, măsură ar duce la anularea măririlor salariale promise de la 1 ianuarie 2018.

După 4 ore de negocieri, premierul Tudose a anunţat că nu renunţă la transferul contribuţiilor, pentru că nu mai sunt bani. Aşa că majorările salariale vor fi de doar 5 la sută şi nu de 25%. Pentru celelalte 20 de procente rămase, oamenii trebuie să aştepte până în 2024.

Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu renunţă la măsură trecerii contribuţiilor la angajat.

Liviu Dragnea: ”Eu zic că discutăm. Încă n-a dat verdictul, deci mai avem o speranţă. Dacă ne primeşte la discuţie premierul, da, dacă nu, dl Hossu atunci să conducă dumnealui Guvernul, e foarte simplu. Nu putem să renunţăm la orice măsură care ajută salariaţii din România pentru că ne speriem de un protest. Este o măsură bună şi ne batem pentru ea.

Citește și
proteste, guvern, contribuții sociale, salarii nete
Sindicaliştii ameninţă cu proteste: Guvernul îi transformă pe angajaţi în "cobai"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Negocierile vor continuă vineri la Guvern.

Protestele au fost transmise LIVE pe pagina de Facebook a Stirilor ProTV:

Mitingul - organizat de Cartel Alfa şi de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor - a început la ora 11.00, iar la acţiunea de protest au participat aproximativ 7.000 de persoane.

Sindicaliştii din Cartel Alfa şi Sindicatul Poliţiştilor au anunţat încă de marți mitingul şi sunt profund nemulţumiţi de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, ceea ce înseamnă, spun ei, că majorările salariale anunţate de la 1 ianuarie ar fi de fapt anulate.

Manifestanţilor li s-au alăturat şi sindicalişti din sănătate şi transporturi.

La protest au participat poliţişti, angajaţi din sănătate sau transporturi, veniţi cu autocare sau microbuze din mai multe judeţe ale ţării.

În Piaţa Victoriei s-au aflat câteva mii de protestatari, care au avut pancarte cu mesaje precum: "Vă plătim să ne slujiţi, nu să ne batjocoriţi", "Paharul răbdării s-a umplut. Dările mai mari decât veniturile?", "Trăiască guvernanţii aşa cum trăieşte poporul".

Mitingul a fost autorizat să se desfăşoare până la ora 16.00.

Circulaţia rutieră a fost restricţionată până la ora 16.30, pe Şoseaua Kiseleff, între strada Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, precum şi de la Arcul de Triumf.

Totodată, nu a fost permis accesul în Piaţa Victoriei din strada Buzeşti, din bulevardul Nicolae Titulescu şi din bulevardul Ion Mihalache, iar pe strada Paris şi pe breteaua Iancu de Hunedoara traficul a fost direcţionat doar către bulevardul Aviatorilor.

Hossu: A rămas să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat, miercuri, după negocierile cu premierul Mihai Tudose, că "a rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară".

În același timp, premierul a susţinut că nu s-a convenit asupra renunţării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, aşa cum cer sindicatele, şi că vineri vor fi discuţii cu toate confederaţiile sindicale.

La finalul negocierilor, liderul Cartel Alfa şi premierul Tudose au ieşit în faţa Guvernului şi au făcut declaraţii de presă, afirmaţiile lor fiind contradictorii.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul negocierilor cu premierul Mihai Tudose, că s-a convenit ca vineri dimineaţă liderii tuturor confederaţiilor sindicale să aibă o întâlnire cu Tudose pentru a găsi soluţii, spunând că "a rămas în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat".

"A rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară şi să se găsească soluţii legate de acest lucru. În acest sens, a rămas ca vineri de dimineaţă la ora 10.00 toate confederaţiile sindicale să avem o întâlnire cu domnul prim-ministru şi cu colegii domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, Legea 62, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele implicate şi în termen de o lună reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor, împreună cu echipa respectivă, să finalizeze un proiect de act normativ care să modifice Legea dialogului social", a spus liderul sindical.

Premierul Tudose a spus, însă, că nu s-a luat decizia renunţării la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

"Reprezentanţii celor din sănătate sau o parte dintre ei au fost prezenţi azi aici. Mai mult, vineri vor veni toţi reprezentanţii celor care lucrează în sănătate. Şi plafonarea sporurilor este o discuţie pe care am avut-o cu reprezentanţii celor de la Cartel Alfa. Şi domniile lor au recunoscut că lucrurile au cam luat-o razna în domeniu. Sunt poziţii pe anumite state de plată la care curg între 10 şi 15 sporuri unul după altul de nu mai înţelege nimeni nimic. (...) Nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer (al contribuţiilor sociale - n.r.), găsim o soluţie de compensare", a declarat Tudose.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de măsurile anunţate de Executiv, în special de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ei spunând că va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete.

"Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular şi iresponsabil care riscă să ducă la dezintegrarea sistemului naţional de securitate socială. Acest plan guvernamental a stârnit deja reacţii internaţionale, deoarece este de natură să submineze progresele realizate după decenii de campanie pentru justiţie socială şi solidaritate şi pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni.

Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57% contribuţii angajatori, 13,35% contribuţii angajat), deoarece companiile au şi o răspundere socială", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, lipsa unui mecanism juridic care să oblige angajatorii să includă în salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior în sarcina angajatorului pentru salarii care depăşesc salariul minim va duce la reducerea venitului net sau ar împiedica salariatul să beneficieze de facilităţi fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contribuţii sociale cu 4,25%.

Spre exemplu, la un salariu brut de 2600 lei, salariatul va pierde până la 302 lei, adică o reducere nominală cu aproximativ 17% a salariului net.

În sistemul bugetar, creşterea de 25% de la 1 ianuarie 2018 reprezintă în condiţiile acestui transfer doar 4,26%.

De asemenea, sindicaliştii cer deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederaţii sindicale înaintată Guvernului şi modificarea Legii dialoglui social.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Metrorex amenință că, de pe 27 octombrie, va închide metroul pe termen nelimitat
Metrorex amenință că, de pe 27 octombrie, va închide metroul pe termen nelimitat

Sindicaliştii Metrorex ameninţă cu o greva generală de proporţii în Bucureşti.

Sindicaliştii ameninţă cu proteste: Guvernul îi transformă pe angajaţi în
Sindicaliştii ameninţă cu proteste: Guvernul îi transformă pe angajaţi în "cobai"

Sindicaliştii ameninţă cu proteste dacă Guvernul nu renunţă la ideea ca de la anul, doar angajaţii, nu şi angajatorii, să achite contribuţiile pentru pensii şi sănătate.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.