Cu ce se aleg de fapt asiguratii dupa 1 aprilie. Statul le promite investigatii gratuite, dar nu aloca suficienti bani
Statul le promite celor care platesc asigurari medicale, sedinte de psiho-terapie gratuite si o serie de tomografii sau examene RMN, fara bani.
Sunt doar cateva dintre modificarile aduse serviciilor din sanatate, care ar urma sa se aplice de la 1 aprilie. Noul contract-cadru, aflat in dezbatere, ar trebui sa aduca avantaje asiguratului. Cel putin pe hartie, pentru ca in realitate bolnavii se vor trezi din nou cu refuzuri, de vreme ce banii pentru serviciile acoperite de stat sunt foarte putini.
In proiectul de contract cadru, scrie ca unele tomografii de sinusuri si examene RMN abdominale vor fi gratuite in ambulatoriu, pentru cei care au bilet de trimitere. Analizele pentru depistarea anemiei sau a unor boli de rinichi si plamani vor costa insa aproape 100 lei.
Sedintele la psihoterapeut ar putea fi si ele decontate, devreme ce problemele care tulbura linistea psihica a romanilor sunt tot mai frecvente. Cele mai intilnite sint depresiile legate de slujba, de probleme conjugale, dar si de neajunsurile financiare.
In cabinetele medicilor de familie vor putea fi administrate medicamente iar fiecare asigurat are dreptul la o sprirometrie gratuita , adica o examinarea medicala a functiei pulmonare. Totodata, numarul de vizite la domiciliu s-a dublat
Totul arata bine pe hartie, pentru ca in realitate multi asigurati nu primesc mai nimic fara bani.
"Am cerut investigatii suplimentare pe care sa le putem acorda pacientilor fara plata si n-am obtinut. Am solicitat si depistare markeri hepatita, am cerut ATPO pentru tiroida ca sunt multe tiroidite, dar din pacate nu am obtinut mare lucru”, spune si Rodica Tanasescu, Societatea Naţionala de Medicina Familiei .
Proiectul de contract cadru este in dezbatere publica si teoretic ar trebui sa intre in vigoare de la 1 aprilie. Tot de atunci medicii de familie ar trebui sa stie ca 80 la suta din venitul lor se va axa pe examinarile si tratamentele acordate si doar 20 la suta pentru faptul ca au pacienti pe lista.