Cu acordul medicului, persoanele care suferă de astm bronșic pot mări doza de tratament. În ce condiții

Ultima actualizare: 06-04-2020 10:43

Cu acordul medicului, persoanele care suferă de astm bronșic pot mări doză de tratament. În ce condiții

Organizația Mondială a Sănătății a inclus astmaticii pe lista persoanelor cu riscuri mai mari în caz de infecție cu noul coronavirus.

În România vorbim despre un milion de oameni cu această boală cronică.

Dr. Brândușa Petrutescu, medic imunolog: „În această perioadă e foarte important ca pacienții astmatici să ia tratamentul corect și, dacă observă agravarea simptomelor, să mărească dozele terapeutice, să mărească dozele conform recomandărilor medicilor curanți. Ei primesc recomandări că pot să își mărească doza până la un maxim pe zi, să nu le fie frică să își mărească doza, pentru că sunt mai mulți factori care pot determina exacerbări ale astmului. Foarte important este factorul psiho-emoțional, toți suntem mai stresați și există riscul agravării astmului pe stres”.

Medicii vă recomandă să igienizati locuința doar cu geamul larg deschis.

Brândușa Petrutescu: „Alt factor agravant sunt iritanții respiratorii, expunerea la desinfectanți, la mirosuri puternice, care și ele pot determina crize de astm. Pacienții cu hiper-reactivitate bronșica trebuie tratați prompt, pentru a evita să ajungă la spital, la camera de primiri urgențe, unde există riscul să ia acest virus. Să nu ne fie frică să mărim doză de tratament conform recomandărilor și să ținem legătura cu medicul de familie și chiar cu medicul specialist”.

Medicația nu se întrerupe din proprie inițiativă.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Nu plecați urechea la tot felul de nazbâtii care sunt pe internet! Pentru că odată ce astmul se agravează, locurile din spital sunt limitate. E mai bine să preveniți. Rolul medicamentor în astm fac astmaticului viață mai ușoară. Faptul că te simți bine, că respiri bine, că nu mai ai simptome de astm nu înseamnă că nu mai ai nevoie de tratament, înseamnă că tratamentul e eficient, e ca la hipertensiunea arterială. Pacienții cu hipertensiune arterială trebuie să continue să își ia tratamentul ca să se simtă bine. La fel și astmaticul”.

Astmul este o boală cronică, care nu se vindecă, dar care poate fi ținută sub control prin medicamente inhalabile. Înseamnă un grad de inflamație permanentă la nivelul bronhiilor și al alveolelor pulmonare, locul prin care respirăm. Această inflamație permanentă face un astmatic mai sensibil la infecțiile virale. Infecția produce inflamație, care se suprapune peste inflamația astmatica permanentă.

Casă Națională de Asigurări de Sănătate a dat medicilor posibilitatea să ofere consultații de tele-medicină. Așadar, prin internet, puteți avea parte de consultație și de rețeta compensată. Un million de români suferă de astm bronşic, adică aproximativ 6% din întreaga populaţie, potrivit Societăţii Române de Pneumologie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!