Criză într-un spital în care sunt tratați copii. Nu mai există niciun pat liber. Ce spune managerul despre această situație
Rând pe rând, spitalele de Pediatrie din țară se supraaglomerează. Unitățile de urgențe pentru copii sunt sufocate de cazuri de gripe, pneumonii și viroze grave, motiv pentru care cadrele medicale au început să facă deja ore suplimentare în 2024.
La Galați, Spitalul de Pediatrie nu mai are niciun pat liber pentru pacienți, mai ales că au apărut din nou și cazurile de Covid, iar bolnavii trebuie izolați.
Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie din Galați este plină zi și noapte, încă de dinainte de Crăciun. Cadrele medicale spun că au ajuns la un blocaj.
O tânără mămică internată cu ambele fetițe, una dintre ele de vârstă foarte fragedă, a petrecut sărbătorile în spital. Miercuri s-au externat și locurile lor deja au fost ocupate.
Mamă celor două fetițe: "Ne-am internat pe 27".
Reporter: "Ați petrecut Revelionul în spital?".
Mamă celor două fetițe: Da. Tuse productivă, o dispnee, insuficiență respiratorie.
Reporter: "Amândoi copiii?".
Mamă celor două fetițe: "Da. Noi am plecat recuperate. Una 100%, una 95%".
Simptomele celor mai mulți copii care ajung sa fie internați sunt febră mare, insuficiența respiratorie și deshidratare.
Tatăl unui copil: "De Crăciun a făcut temperatură".
Mama unei fetițe: "Durere de urechi de la o răceală. N-am venit pentru internare, că îmi este frică".
Dr. Marius Dănilă, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Sfântul Ioan", Galați: "Sunt în jur de 170 de copii internați, majoritatea cu infecții acute respiratorii, deci viroze foarte multe, gripe, pneumonii, inclusiv Covid, la toate grupele de vârstă. Iar faptul că unii dintre acești copii necesită izolare conduce la blocarea paturilor și saloanelor".
În acest timp, spitalul se confruntă cu o lipsă îngrijorătoare de cadre. În unele secții este nevoie chiar și de dublarea personalului.
Medicii le recomandă părinților să scoată copiii la plimbare, dar să evite spațiile aglomerate. Sunt, de asemenea, foarte importante igiena mâinilor, educația tusei și a strănutului.