Criza de citostatice pare fara rezolvare in Romania. Jumatate din medicamente sunt pentru copii
Situatia este cu atat mai grava, cu cat jumatate dintre medicamentele oncologice care lipsesc sunt pentru copii.
Nici tratamentele adultilor nu sunt la zi, de vreme ce peste 1.000 de suferinzi asteapta cu lunile ca sa primeasca aprobarile pentru tratament de la Casa Nationala de Sanatate. Oamenii sunt atat de disperati, incat isi iau pastilele de unde apuca.
Inconjurata de cutii, intr-un apartament din Rahova isi traieste drama o bolnava de cancer . Elena Neacsu este in ultimul stadiu al bolii Hodgkin, un cancer agresiv al sangelui, iar ca sa-si continue tratamentul e fortata sa-si vanda casa.
Pacienta are nevoie de 2 citostatice, care costa, la fiecare 3 saptamani, cate 170 de euro , in conditiile in care pensia ei este de 500 de lei.
Foarte grav e faptul ca aproape jumatate dintre medicamentele oncologice care lipsesc acum de pe piata sunt cele pentru copii, pentru care nu exista alternativa.
Cum se fac terapiile in multe spitale ? Cu citostistice cumparate de parinti sau rude din Ungaria, Serbia sau Republica Moldova, denumite chiar de medici produse de contrabanda.
Pe listele de asteptare sunt si acum peste 1200 de adulti bolnavi de cancer, care n-au acces la tratament.
In 2013 , potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o tara din doua la nivel mondial nu e pregatita sa previna si sa trateze cancerul.