N-a fost loc in buget si pentru vietile lor. Decizia in privinta citotasticelor, in mana premierului
Scandalul citostaticelor a ajuns in atentia premierului. Responsabilii din Ministerul Santatii si de la Casa Nationala de Asigurari au dat explicatii, la Guvern de ce lipsesc si acum din depozitele ''Unifarm'' zeci de substante oncologice.
Asociatiile bolnavilor si organizatiile non-guvernamentale au reclamat faptul ca in buget n-a fost trecuta suma de 800 de mii de euro, atat de necesara pentru achizitionarea acestor medicamente vitale.
Ca o hala parasita, asa arata la finele anului depozitul statului- Unifarm. Pe rafturi mai erau doar 20 la suta din medicamentele citostatice.
"Fondul e de 800 mii-1,200 de mii de euro. Furnizorii vor fie plata in avans, fie plata in 30 de zile, iar spitalele cand le iau de la Unifarm le platesc la 60 de zile" spunea Raed Arafat pe 14 decembrie 2012.
Numai ca in bugetul acestui an oficialii "au uitat" sa treaca tocmai suma pentru citostatice. Si poate ca nici nu s-ar fi gandit, daca ONG-urile si Asociatiile de bolnavi nu le aminteau ca bolnavii de cancer nu au timp sa astepte.
"Nu e normal. nu sunt constienti. Sunt sute de oameni care cer citostatice. Depinde viata lor de ele" spune Carmen Uscatu, presedintele Asociatiei Salveaza Vieti.
In spitalele din tara lipsesc acum cel putin 10 tipuri de citostatice, iar pacientii isi fac terapiile incomplete.
Situatia a fost deblocata la Guvern. Victor Ponta i-a chemat la explicatii pe cei din conducerea cnas si din Ministerul sanataii, care au venit cu propuneri pentru rezolvarea crizei.
in cele din urma decizia a fost lasata la mana premierului care a anuntat ca le va da 800 de mii de euro celor de la Unifarm.