Ministerul Sanatatii stia din ianuarie ca va ramane fara citostatice pentru mii de bolnavi de cancer
Autoritatile sanitare se fac din nou responsabile pentru lipsa unor tratamente vitale. Mii de bolnavi de cancer reclama acum lipsa unui citostatic de neinlocuit in tumorile testiculare, cele de la gat sau din creier.
Scenariul crizei este acelasi ca si in cazul morfinei si al iodului radioactiv. O singura firma a furnizat medicamentul in Romania. Grav este ca Ministerul Sanatatii a fost informat din decembrie de compania producatoare ca intentioneaza sa inchida fabrica din Europa. Desi au trecut 4 luni, ministerul nu a facut stocuri de rezerva.
Oncologii sunt nevoiti sa le explice pacientilor ca schema de tratament pentru tumorile maligne la gat si creier, dar pentru cancerul testicular nu se mai poate face. Altii au cerut disperati rudelor din strainatate sa le cumpere de afara.
Aceste situatii puteau fi evitate de acum 4 luni daca Ministerul Sanatatii ar fi cumparat medicamentele prin Unifarm. Inca din decembrie, producatorul japonez al citostaticului a informat autoritatile romane ca va inchide fabrica din Europa si va retrage produsul de pe piata. Mai mult, inca din ianuarie, stocurile din spitale adica 7000 de flacoane au fost distruse, pentru ca ramasesera fara autorizatie de punere pe piata. In loc sa faca stocuri si sa preintampine criza, ministerul Sanatatii a asteptat noi oferte din partea altor companii care sunt mult mai scumpe.
Din schemele de tratament ale bolnavilor de cancer lipsesc in continuare peste 65 de medicamente citostatice. In doar doua luni, cei din ministerul Sanatatii au reusit sa importe doar 2 produse.
Pe larg despre eterna criza a citostaticelor si mai ales cine se face vinovat de aceasta situatie, aflati intr-o viitoare editie a emisiunii "Romania, te iubesc".