Responsabilii dau vina unii pe altii, iar 100.000 de romani bolnavi de cancer raman fara medicamente
De la 1 aprilie, managerii spitalelor n-au mai asigurat stocuri suficiente de citostatice injectabile. In multe unitati sanitare, pacientii au fost obligati sa-si intrerupa tratamentul ori au fost trecuti pe alte scheme, mai agresive.
Prin aceasta drama trec de aproape doua luni, 100.000 de bolnavi care sufera de cancer. Oamenii au fost nevoiti sa-si intrerupa curele cu citostatice injectabile, pentru ca aceste medicamente se iau doar din farmaciile spitalelor, iar sefii unitatilor sanitare n-au avut bani ca sa le cumpere.
O situatie absurda, creata din cauza unui ordin al ministerului sanatatii care a impiedicat farmaciile, ca din 1 aprilie sa mai livreze citostatice injectabile. Asa ca pacientii au fost trimisi la spitale, degeaba. Oficialii dau vina pe manageri ca nu au facut achizitii, dar acestia din urma sustin ca n-au primit toti banii necesari.
"In fiecare saptamana apar probleme la spitale. Achizitiile publice nu le face Ministerul Sanatatii, ci spitalul respectiv si managerul trebuie sa aiba responsabilitatea", spune ministrul sanatatii Attila Cseke.
Cat vina se plimba de la unii la altii, boala nu sta pe loc.
"E ca un pompier care stinge incendiul si se trezeste ca se inchide apa. Boala nu sta pe loc, celulele maligne nu asteapta pana cand vine fluxul financiar. Boala progreseaza, invariabil se agraveaza", explica Dr. Florin Bacanu, medic oncolog
Reprezentantii Asociatiilor Bolnavilor de Cancer sustin ca lipsesc solutiile injectabile din patru spitale din Bucuresti si multe din judetele Iasi, Tulcea si Calarasi.
Citeste si:
Cine pune mana pe consilii. Afla posibilii candidati la "tronul" viitoarelor judete ale Romaniei
Avionul viitorului. Airbus construieste prima aeronava transparenta. FOTO si VIDEO
Fotografia care a facut inconjurul lumii. Vezi al cui este chipul descoperit pe Marte