Criza citostaticelor din Romania. Bolnavii de leucemie depind de donatiile din Germania si Austria

29-08-2013 19:12

Degeaba sunt donatori, daca nu avem tratamentele necesare si nu putem face transplanturi de celule stem, spun intr-un glas doctorii si pacientii din Targu Mures, Bucuresti sau Timisoara. Din unitatile sanitare lipsesc iar citostaticele.

Criza, semnalata de reprezentantii Asociatiei "Daruieste viata", este analizata de minister.

Situatie dificila la Centrul de Transplant medular din Targu Mures. Zeci de bolnavi de leucemie aflati in stare grava sunt trecuti pe liste de asteptare din lipsa citostaticelor.

In vestul tarii, la centrul din Timisoara, procedurile de transplant se fac doar cu ajutorul donatiilor din Austria si Germania. Altfel, pacientii n-ar avea citostatice. Alin se bucura ca in cazul sau doctorii au facut rost de medicamente.

"O mare parte dintre aceste citostatice nu exista in Romania. Ori medicamentele sunt asigurate din donatii si e cazul fericit al spitalului din Timisoara, ori pacientii sunt obligati sa si le procure", a declarat dr. Smaranda Arghirescu.

Potrivit unei analize facute de asociatia "Daruieste Viata", din cele trei centre de transplant din Romania lipsesc 12 citostatice vitale. Membrii asociatiei au de gand sa dea in judecata ministerul in baza dreptului la sanatate, garantat de constitutie.

Ministerul Sanatatii transmite ca analizeaza situatia, mai ales ca pentru 7 dintre medicamente nici macar nu exista autorizatie de punere pe piata. Pentru restul vor fi elaborate scheme alternative de tratament.


VIDEO PROTVPLUS.RO