Scandalul exportului de citostatice. Unifarm ar fi implicata in vanzarea substantelor oncologice

Dată publicare: 04-04-2013 08:13
Dată actualizare: 07-04-2013 06:57


Apar informatii scandaloase in cazul exportului paralel de citostatice. Cei de la Unifarm par sa fi ajutat la vanzarea celor trei substante oncologice.

In ancheta ministerului exista un proces verbal unde scrie negru pe alb ca medicamentele au plecat din depozitul statului catre un altul din Ploiesti, care poate exporta medicamente. Iar acest lucru este ilegal.

Procesul verbal de control al Ministerului Sanatatii, facut public, arata ca citostaticele au fost vandute de Unifarm catre depozitul firmei din Ploiesti, care are aviz de export, si nu catre farmacia aceleiasi companii, care ar fi fost obligata sa le vanda doar in tara.

PROCES VERBAL DE CONTROL:

"Echipa de control a constatat ca medicamentele Leukeran, Alkeran si Purinethol, achizitionate de CN Unifarm SA pe autorizatie de nevoi speciale, in scopul asigurarii nevoilor pacientilor oncologici din Romania, nu au fost distribuite catre farmacia din structura Melisa Farm, pentru a fi eliberate catre pacienti, acestea sunt de fapt distribuite catre punctul de lucru al SC Melisa Farm SRL , autorizat de ANMDM pentru procurare, comercializare si facturare, care, ulterior, le-a distribuit catre SC Pharmaceutical Warehouse SRL, beneficiarii finali ai medicamentelor fiind distribuitorii intracomunitari".

Rezultatul anchetei pare sa fie confirmat si de firma din Ploiesti:

"UNIFARM SA a ofertat vanzarea acestor produse oncologice, inclusiv catre SOCIETATEA MELISA FARM SRL - cu punct de lucru distinct - distributie angro de medicamente de uz uman - avand interesul de a evita producerea unei pagube insemnate, deoarece aceste produse nu i-au fost achizitionate de catre spitale (in lipsa fondurilor de la stat), iar termenele de valabilitate a acestora urmau sa se implineasca in scurt timp".

Scandalul a inceput pe 1 aprilie, dupa ce Ministrul Sanatatii a acuzat firma din Ploiesti ca a contribuit la criza citostaticelor.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: "Exportau in Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Letonia...".

In urma scandalului, firma din Ploiesti a fost amendata cu 20.000 de lei si i s-a ridicat autorizatia de distributie. Sanctiunile trebuie sa se mute acum si la Unifarm.


VIDEO PROTVPLUS.RO