Creștere alarmantă a cazurilor de viroze în rândul copiilor. Ce se întâmplă în școli
Gripa a ucis doi oameni, iar numărul virozelor și pneumoniilor crește periculos de la o zi la alta.
În Buzău, medicii sunt în alertă, îngrijorați că mai mulți copii au fost diagnosticați în ultimele zile, cu gripă.
În spitalele și școlile din zonă s-au luat măsuri, pentru a opri răspândirea bolii.
Din păcate, și în 2020, numeroase unități de învățământ nu au nici măcar săpun la baie, iar elevii se pot îmbolnăvi, foarte ușor.
Situația este cu atât mai gravă, cu cât doctorii susțin că banalele viroze respiratorii se pot agrava, iar pacienții se pot trezi cu pneumonie.
În Buzău, numărul cazurilor de gripă a crescut alarmant în ultimele zile. Doar la sfârşitul săptămânii trecute, 11 copii au primit diagnosticul în urma testelor rapide făcute la spitalul din localitate. Simptomele prezentate de unii dintre ei erau severe.
Adrian Zoican, șef UPU Buzău: „Febră, agitaţie, transpiraţie, dureri musculare, o indispoziţie, lipsa poftei de mâncare."
Pentru că situaţia este gravă, la spitalul din Buzău s-au luat măsuri stricte.
În unitatea de primiri urgențe pediatrice s-a făcut dezinfecţie generală, iar personalului medical şi pacienţii au fost obligaţi să poarte măşti de protecţie.
Şi şcolilor li s-a cerut să ia măsuri suplimentare ca să oprească răspândirea virusului gripal.
Marilena Urmuzache, director școală: „Aerisirea şarilor de clasă, dezinfectăm în fiecare dmineață băncile din sălile de clasă."
De la începutul sezonului de gripă, boala a fost confirmată în cazul a 165 de români.
Virusul B este cel care a făcut cele mai multe victime. Îngrijorător este că avem deja două decese confirmate cu virus gripal de tip A.
Cu toate acestea, în multe locuri din ţară măsurile de protecţie împotriva gripei lipsesc. În grupurile sanitare de la un colegiu tehnic din Braşov, de pildă, nu exista săpun, iar elevii se spală pe mâini cu apă rece.
Pentru că nu sunt luate suficiente măsuri, creşte şi numărul cazurilor de pneumonii şi infecţii ale cailor respiratorii superioare. În toată ţara, sunt deja peste 70 de mii.
La secţia de primiri urgențe a Spitalului pentru copii "Marie Curie" din Bucureşti, medicii spun că au tot mai mulţi pacienţi.
Ileana Florescu, medic primar pediatru: „Poate să ajungă până în faza de pneumonie ca şi complicaţie în cadrul evoluţiei virozei şi în situaţia aceasta mulţi ajung chiar să fie internaţi. Asta se întâmplă după vacanţă, când toţi se întorc în colectivităţi."
Ca să prevină îmbolnăvirile, medicii recomandă în continuare vaccinarea. Pentru cei care au risc mare de îmbolnăvire, cum ar fi bătrânii şi copiii.
Ministerul Sănătăţii anunţă că mai are disponibile 70 de mii de doze de vaccin anti-gripal. În farmacii serul se găseşte destul de greu.