Reacții în sistemul medical, după ce un medic bănuit că a cerut mită pacienților a murit într-un accident
Sistemul de sănătate a fost zguduit de numeroase cazuri de corupție. Unul dintre ele, cel de la Institutul Marius Nasta, vizează șase medici bănuiți că le cereau bani bolnavilor.
După ce unul dintre suspecți a murit, posibil punându-și capăt zilelor, unii medici o învinuiesc pe șefa institutului, cea care a sesizat, la rândul ei, organele competente în urma plângerii unui pacient și spun că doctorii nu ar trebui să stea în arest cu infractorii de rând.
În replică, autoritățile transmit că în fața legii toți oamenii sunt egali, iar cei care greșesc trebuie să plătească.
Șpaga în spitale este un fenomen cunoscut de foarte mulți ani. Deși salariile medicilor au crescut, unii încă primesc bani de la bolnavi sau mai grav, condiționează actul medical.
Șase medici de la Institutul Marius Nasta au intrat în vizorul procurorilor în urmă cu câteva săptămâni. Doi dintre ei au fost arestați, iar când au fost puși sub control judiciar, unul a murit într-un accident rutier. Poliția ia în calcul și ipoteza sinuciderii.
Pe rețelele de socializare au apărut numeroase comentarii critice la adresa managerului Institutului Marius Nasta.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: „În această perioadă a fost un val de agresiune verbală la adresa mea, atât în social media, cât și în jurul meu. Pentru situații care nu au vizat decât respectarea obligațiilor de serviciu, respectarea legii în final”.
Condițiile din arest nu pot fi suportate de un chirurg cu renume și mândrie, spun unii dintre colegii medicilor anchetați. Doar că atunci când oamenii sunt suspectați de o infracțiune, condiția socială și funcțiile nu mai contează.
Letiția Coriu, medic primar ATI: „Anumite condiții de arest sunt dezumanizante, un medic care a murit imediat după ce a fost eliberat. Sigur a avut un abuz emoțional, fiecare este obișnuit să trăiască în anumite condiții. Doamna manager avea și alte variante, comisia de etică, de disciplină”.
Doar că legea este clară pentru toată lumea. Atunci când vorbim de o posibilă infracțiune, legea bate orice comisie de etică sau disciplină. Funcționarul public are obligația să anunțe autoritățile sau riscă inclusiv să ajungă la închisoare.
Prof. dr. Șerban Bubenek: „Fiecare își asumă responsabilitatea faptelor pe care le face. Un manager nu poate să ascundă sub preș sau n-ar trebui să ascundă sub preș astfel de lucruri''.
Prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR: „Doamna Mahler n-a făcut decât să-și facă datoria, aici nu este nimic de condamnat, nimic de comentat, și-a făcut datoria. Ceea ce nemulțumește pe toți este că totul se întâmplă public''.
Cazurile de la Marius Nasta nu sunt izolate. Internetul este plin de povești ale oamenilor care spun că medicii le-au cerut bani ca să îi trateze în spitale, iar asociațiile de pacienți vorbesc despre acest lucru de ani de azi.
Radu Gănescu, președinte COPAC: „Ori cabinetul de ambulatoriu ori spre secția de internare prima întrebare printre cei care stau la coadă este cât se dă. Discuția din salon este cât ia asistenta șefă. Se știe exact cât, unde, cine ia și cine nu ia. Se știe în spital în momentul în care ajungi care este medicul sau care este asistentul care nu ia''.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Cazurile care sunt evidente sunt flagrante, trebuie sancționate și din punct de vedere penal și din punct de vedere moral''.
Cătălina Poiană, președintele CMB: „Mesajele din ultimele săptămâni au reușit să creeze o lipsă și mai mare de încredere în ceea ce privește relația pacient medici. Medicul trebuie să asigure îngrijiri pacientului și trebuie să o facă fără să condiționeze, fără să primească foloase necuvenite''
Ministrul Sănătății propune ca personalul medical să participe la cursuri în care să învețe că nu trebuie să ceară bani de la pacienți.