„E o reacție care confirmă spiritul de solidaritate”. Peste 100 de medici și de asistenți români sunt gata să plece în Israel
Peste 100 de medici și de asistenți români sunt gata să plece în Israel. S-au înscris pe lista voluntarilor și așteaptă să li se solicite ajutorul.
Sunt, în general, cadre medicale cu experiență. Deși recunosc că se tem de război, dorința de a fi de folos este mult mai puternică.
Alina Gizea este medic primar ATI la Spitalul Județean din Timișoara și deși nu a mai fost până acum în zone de conflict, este gata să plece voluntar în Israel. Se bazează pe cei peste 20 de ani de experiență.
Dr. Alina Gizea, medic primar ATI: „Am așteptări că o să fie mult de lucru, pacienți cu avulsii de membre, plăgi împușcate, sindrom de zdrobire, cam ce tratăm și noi aici, excepție plăgile împușcate. Și noi avem cazuri destul de grave. Pacienți critici și indiferent cât de bună ar fi medicina în Israel și de top cred că trebuie să ajuți și factorul uman, oamenii o să fie epuizați după primele zile și au nevoie de valuri de oameni fresh. Dacă suntem solicitați să mergem, suntem disponibili oricând.”
Până acum, doar din Timișoara s-au înscris 18 voluntari, iar 11 dintre ei sunt medici de terapie intensivă.
Prof. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara: „E o reacție care confirmă spiritul de solidaritate. Ei au marșat la această chemare, desigur și organizarea va fi în funcție de ce se hotărăște, de necesitățile de la fața locului. Ceea ce-mi doresc eu din tot sufletul este ca războiul să nu dureze prea mult, ca numărul victimelor să scadă.”
Vor să fie de ajutor și mulți medici de la Institutul de boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din capitală, dar și de la alte unități sanitare din țară.
Lista începută de Ministerul Sănătății pentru medicii și asistenții care vor să fie voluntari în Israel, în cazul în care va fi cerut un astfel de ajutor, este în continuare deschisă.
Ultima dată când autoritățile de la noi au procedat în acest fel, după cutremurul din Turcia, s-au înscris 1.000 de persoane.
Însă, până la urmă, nu a plecat niciuna dintre aceste persoane. Rămâne de văzut dacă Israelul va spune că are nevoie de personal medical pentru a-și îngriji răniții.