Refuzi sau accepti sa donezi organe. Controverse la nivel inalt pentru semnatura din timpul vietii
Cine vrea sa-si doneze organele dupa moarte, ar trebui sa treaca in timpul vietii pe la notar. Ministerul Sanatatii vrea sa creeze o baza de date in care sa fie inscrisi toti romanii potentiali donatori.
Insa Agentia Nationala de Transplant contesta proiectul si spune ca ar trebui sa fie exact invers. Omul sa-si exprime refuzul de a dona si nu acceptul, asa cum se intampla in majoritatea statelor europene.
In declaratie, omul poate sa specifice si ce organe vrea sa doneze. Proiectul intocmit de Ministerul Sanatatii spune ca donatorul merge la un notariat. Acolo semneaza declaratia si isi trece adresa, ziua nasterii, CNP-ul, dar si numele parintilor. Notarul este cel care va trimite datele personale, dar si acceptul sau Ministerului, care le va trece in Registrul National al Donatorilor de Organe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa Agentia Nationala de Transplant se opune proiectului si sustine ca acordul dat in timpul vietii nu valoreaza nimic. Pentru ca titularul poate sa revoce oricand declaratia in prezenta a doi martori. Iar dupa moarte, oricum ultimul cuvant il are familia pentru ca legea cere ca ea sa fie consultata.
In Romania, in momentul de fata, rata refuzului pentru prelevarea de organe, din partea celor care au avut o ruda in moarte cerebrala este de 30 la suta. Iar asta nu face decat sa creasca numarul bolnavilor de pe listele de asteptare. Acum, sunt peste 2700.
Sursa: Pro TV
Etichete: donatori, sanatate, agentia nationala de transplant,
Dată publicare:
19-04-2012 20:04