Doctorii i-au spus ca fetita ei nu va mai trai mult. Cum i-a salvat viata cu ajutorul serviciul medical "second opinion"

Ultimul update: Duminica 12 Iulie 2015 02:43
Data publicarii: Joi 09 Iulie 2015 19:26
Categorie: Sanatate

"Copilul dumneavoastra va muri" sau "va trebui sa va scoatem un rinchi", ori "aveti cancer in ultimul stadiu".

Astfel de diagnostice, care pot ruina viata oricui, sunt uneori false. Tocmai de aceea a aparut si la noi un serviciu medical numit "second opinion". Acesta presupune, contra cost, reevaluarea dosarului medical de catre profesori reputati din Romania si din strainatate, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Un astfel de raspuns au primit, acum zece luni, parintii Lisianei. Fetita s-a nascut cu o malformatie la inima. Pentru ca au vrut sa-i dea o sansa, nu s-au resemnat cu diagnosticul si au cautat o a doua opinie medicala. Contra unei taxe de 200 de euro, reprezentatii unei clinici le-au trimis dosarul in Franta.

Ruth Saramet, mama Lisianei: ''Ne-am tot dus la diferiti medici, care au dat-o cam din colt in colt. Era bulversant... De la o saptamana la alta, ne spuneau ca o traiasca, ca nu".

Cazul lor a fost unul fericit. Intr-un final, dupa ce au strans 20.000 de euro, fetita a fost operata cu succes la Paris.

Baiatul de 9 ani care a murit din cauza unui diagnostic gresit a fost inmormantat. Mamei i s-a facut rau de mai multe ori

Intr-o situatie similara a fost un barbat de 42 de ani, caruia i s-a spus ca va ramane fara un rinichi, din cauza unui nodul la nivelul tesutului renal. Omul a cerut o a doua parere medicala si a primit, de la un doctor din Munchen, o rezolvare mult mai simpla, prin care si a pastrat organul.

Ana Maria Marian, director clinica medicala "second opinion": ''Costul mediu al unui dosar este de 200 euro. Fiecarui pacient i se aloca un manager medical, un doctor care e alaturi de pacient pe tot procesul, de cand vine in clinica, pana la gasirea solutiei medicale."

Dosarele pot fi evaluate de profesori reputati din Romania sau din strainatate. Intermedierea costa in 500 si 900 de lei.

Georget Nyvold, director clinica medicala: "Unii sunt nemulumiti de ce primesc la noi in tara, de medicul lor curant. Se traduc documente si le transmitem online. Primim raspuns scurt in 2-3 zile."

La o clinica medicala specializata pe a doua parere medicala apeleaza lunar 50 de pacienti, iar jumatate pleaca in strainatate, la tratament. Sunt pacienti din toate categoriile sociale, dar si sportivi de top, politicieni si directori de corporatii care au epuizat solutiile medicale de la noi.

Se intampla si invers. De cativa ani, profesori titrati din strainatate vin lunar la clinicile private din Romania. Si cum cereri exista, aceste consultatii pentru a doua opinie se pot face si prin sistemul de telemedicina. O astfel de consultatie costa 1.500 de lei.

De ce a murit pacienta sedata si legata de asistentele de la spitalul din Bacau. Medicii nu au pus un diagnostic clar

De ce a murit pacienta sedata si legata de asistentele de la spitalul din Bacau. Medicii nu au pus un diagnostic clar

proteste la C.C. Iliescu

Grevă generală în Sănătate, pe 11 mai. Sanitas: ”Problemele sunt mari”

Primele carduri de sănătate expiră anul acesta. Ce trebuie să facă cei care le dețin

Cine este pacientul care a primit primul transplant pulmonar realizat în România

Zeci de angajați din Sănătate au protestat, miercuri, revoltaţi de scăderea salariilor

Urologii de la Spitalul din Craiova nu mai pot opera. Lipsesc două substanţe din rezerva unităţii medicale

Sorina Pintea: Scăderile de salarii la unii angajaţi din sănătate nu sunt "atât de dramatice"

poluare, orase, alergii, polen

Afecțiunile cu care se va confrunta 40% din populaţia lumii în 20 de ani. Avertismentul OMS

Angajații din Sănătate, împărtiți în două tabere după calcularea noilor salarii

Proteste în spitale, din cauza tăierii sporurilor. Veniturile asistentelor, mai mici cu 1.000 de lei

SMURD organizează cursuri gratuite. 70.000 de români mor pentru că nu primesc primul ajutor

Pagube de 10 milioane de euro la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, afectat de un incendiu

Dreptul pe care puțini pacienți știu că îl au. Spitalele, obligate să deconteze tot ce își cumpără bolnavii