Doctorii i-au spus ca fetita ei nu va mai trai mult. Cum i-a salvat viata cu ajutorul serviciul medical "second opinion"
"Copilul dumneavoastra va muri" sau "va trebui sa va scoatem un rinchi", ori "aveti cancer in ultimul stadiu".
Astfel de diagnostice, care pot ruina viata oricui, sunt uneori false. Tocmai de aceea a aparut si la noi un serviciu medical numit "second opinion". Acesta presupune, contra cost, reevaluarea dosarului medical de catre profesori reputati din Romania si din strainatate, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.
Un astfel de raspuns au primit, acum zece luni, parintii Lisianei. Fetita s-a nascut cu o malformatie la inima. Pentru ca au vrut sa-i dea o sansa, nu s-au resemnat cu diagnosticul si au cautat o a doua opinie medicala. Contra unei taxe de 200 de euro, reprezentatii unei clinici le-au trimis dosarul in Franta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ruth Saramet, mama Lisianei: ''Ne-am tot dus la diferiti medici, care au dat-o cam din colt in colt. Era bulversant... De la o saptamana la alta, ne spuneau ca o traiasca, ca nu".
Cazul lor a fost unul fericit. Intr-un final, dupa ce au strans 20.000 de euro, fetita a fost operata cu succes la Paris.
Intr-o situatie similara a fost un barbat de 42 de ani, caruia i s-a spus ca va ramane fara un rinichi, din cauza unui nodul la nivelul tesutului renal. Omul a cerut o a doua parere medicala si a primit, de la un doctor din Munchen, o rezolvare mult mai simpla, prin care si a pastrat organul.
Ana Maria Marian, director clinica medicala "second opinion": ''Costul mediu al unui dosar este de 200 euro. Fiecarui pacient i se aloca un manager medical, un doctor care e alaturi de pacient pe tot procesul, de cand vine in clinica, pana la gasirea solutiei medicale."
Dosarele pot fi evaluate de profesori reputati din Romania sau din strainatate. Intermedierea costa in 500 si 900 de lei.
Georget Nyvold, director clinica medicala: "Unii sunt nemulumiti de ce primesc la noi in tara, de medicul lor curant. Se traduc documente si le transmitem online. Primim raspuns scurt in 2-3 zile."
La o clinica medicala specializata pe a doua parere medicala apeleaza lunar 50 de pacienti, iar jumatate pleaca in strainatate, la tratament. Sunt pacienti din toate categoriile sociale, dar si sportivi de top, politicieni si directori de corporatii care au epuizat solutiile medicale de la noi.
Se intampla si invers. De cativa ani, profesori titrati din strainatate vin lunar la clinicile private din Romania. Si cum cereri exista, aceste consultatii pentru a doua opinie se pot face si prin sistemul de telemedicina. O astfel de consultatie costa 1.500 de lei.