Metoda prin care medicii si farmacistii storc bani din viata altora. Chinul pacientilor pana la ultima zi si ultimul leu
Ancheta declansata de politisti scoate la iveala doar varful icebergului si asta pentru ca medicamentele oncologice au fost dintotdeauna extrem de atractive pentru medicii si farmacistii corupti.
Metoda decontarilor fictive si a vanzarii unui medicament de 2 ori e veche in sistemul nostru sanitar.
Din aceasta cauza, bugetul e saracit anual de 300 de milioane de euro, iar bolnavii raman deseori fara medicamente. Inca de acum 5 ani si-au plans soarta in strada.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Asa au aparut numeroase grupari care se imbogatesc pe spinarea muribunzilor.
Internetul e plin de indivizi dispusi sa cumpere orice tip de citostatice, care sunt introduse apoi din nou in circuitul decontarilor.
"Eu vreau o cantitate cat se poate de mare pentru ca am posibilitatea. Pot sa-ti dau 40% din pretul de farmacie. Pot sa iau si 10 cutii si 20 de cutii si 50 de cutii, cu banii jos", spunea un asemenea individ, filmat cu camera ascunsa
SCHEMA NEREGULILOR
Cum apar astfel de nereguli? Teoretic, orice bolnav are dreptul la tratament gratuit si ar trebui sa-l primeasca fara probleme. In realitate insa multe citostatice nu ajung la pacient. Dupa ce sunt decontate ilegal la stat, pe retetele unor bolnavi, care nici n-au nevoie de ele, apoi sunt vandute pe piata neagra.
Dorinta de imbogatire e atat de mare incat uneori pacientilor li se injecteaza doze mai mici decat cele prescrise astfel incat, la finalul unei zile, medicul poate pleca acasa cu fiole sigilate in valoare de sute de euro.
"Nu i se facea pacientului intreaga concentratie, asistenta venea cu seringa gata-preparata din cabinet. Avem sesizari de la pacienti care au observat ca in fisa exista prescris medicamentul, dar la ei nu a ajuns niciodata", spune Vasile Barbu, Asociatia pentru Protectia Pacientilor.
"E o atitudine pe care nu o aprobam si nu o toleram", spune Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii.
Toate aceste furturi genereaza criza de medicamente. Nu o data s-a intamplat ca bolnavilor din program sa le intirzie tratamentul sau sa le fie respinse dosarele pe motiv ca nu mai sunt fonduri.
"In aprilie au zis ca n-au in spital si ca trebui sa ne facem rost de acest medicament, din strainatate, cam 40.000 de euro pe luna", povesteste un bolnav de cancer.
Atata vreme cat nu sunt opriti, indivizii care se imbogatesc pe spinarea sistemului sanitar au de unde fura. De la un an la altul, fondurile pentru tratamentul bolnavilor de cancer au crescut si au ajuns in 2014 la 270 de milioane de euro pentru cei 99 de mii de pacienti cu diferite forme de boala.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, cancer, bolnavi, sanatate, farmacisti,
Dată publicare:
20-05-2014 19:13