Premiera istorica. O femeie de 49 de ani a fost vindecata de cancer cu ajutorul virusului rujeolei

16-05-2014 13:05


cancer

O femeie in varsta de 49 de ani a fost vindecata pentru prima data in istorie de un cancer al maduvei osoase, prin injectarea in doze mari a unei tulpini modificate a virusului rujeolei, au anuntat in aceasta saptamana oamenii de stiinta americani.

Acest tratament nu a avut insa acelasi succes pe o a doua pacienta, al carei cancer a fost totusi diminuat prin aceasta terapie virala, au precizat cercetatorii.

"Este vorba despre primul studiu clinic care arata fezabilitatea unei terapii virale contra cancerelor care au facut deja metastaze", a subliniat Stephen Russell, medic hematolog la Mayo Clinic din statul american Minnesota, principalul creator al acestei terapii anticancer bazate pe virusuri. Studiul sau a fost publicat in revista Mayo Clinic Proceedings.

"Aceste paciente nu mai raspundeau la celelalte terapii si trecusera prin mai multe recidive ale cancerelor lor", a adaugat coordonatorul studiului.

Cele doua paciente au primit fiecare o singura doza din acest vaccin, ce continea tulpini modificate genetic ale virusului rujeolei, capabile sa tinteasca celulele canceroase.

Doza primita de fiecare dintre paciente ar fi putut fi folosita pentru a vaccina 10 milioane de persoane.

Cele doua paciente au reactionat pozitiv la acest tratament, prezentand o reducere a celulelor canceroase.

Una dintre ele a intrat in remisie completa si nu mai prezinta nicio urma de cancer de peste sase luni.

Pacientele sufereau de mielom multiplu, un cancer al celulelor plasmatice din maduva osoasa, care provoaca tumori osoase. Acest tip de cancer raspunde de obicei la tratamente care stimuleaza sistemul imunitar, dar sfarseste adeseori prin a iesi invingator si este rareori vindecat.

Virusologia anticancer, care recurge la agenti patogeni modificati pentru a ataca celulele canceroase, este folosita inca din anii '50.

Mii de bolnavi au fost tratati cu ajutorul acestei tehnici care foloseste numeroase familii de virusuri, inclusiv cel al herpesului si cel al gripei.

In acest caz, a fost vorba de primul studiu din lume, bine documentat, despre remisia completa a unei paciente diagnosticate cu un cancer invaziv, dupa injectarea unei singure doze de virus.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO