Cercetatorii au descoperit vaccinul universal. Primul anticorp care combate toate tipurile de gripa

Ultima actualizare: 23-05-2012 06:20
Gripa

Primul anticorp care combate toate virusurile gripale, inclusiv AH1N1, a fost izolat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie si Elvetia. Descoperirea este considerata un pas important in dezvoltarea unui "vaccin universal".

Anticorpul - numit FI6 - a fost izolat de cercetatorii de la Institutul National de Cercetare Medicala Hill Mill, din Londra, si de cei de la Institutul de Cercetare in Biomedicina din Elvetia.

Acest anticorp a interactionat cu toate subtipurile virusului gripal A, a spus unul dintre specialistii britanici - Sir John Skehel, citat de BBC News si preluat de Mediafax. Studiul rezultat in urma experimentelor pe soareci, publicat in Science Express, a aratat ca acest anticorp poate fi folosit ca "tratament de urgenta".

"Speram ca in cele din urma (anticorpul n.r.) sa fie folosit ca tratament prin injectare, pentru a opri infectia", a declarat Skehel.

Si profesorul Antonio Lanzavecchia, director al Institutului de Cercetare in Biomedicina, a apreciat ca "FI6 reprezinta o optiune importanta pentru un nou tratament", fiind "primul si singurul anticorp care tinteste toate subtipurile cunoscute ale virusului gripal A".

Anticorpul le-a fost administrat unor soareci de laborator, la un interval de pana la doua zile dupa ce au fost infectati cu virusul gripei porcine AH1N1, in doze letale, si s-a dovedit complet eficient in combaterea infectiei. Soarecii au supravietuit si s-au vindecat.

Acesta este, insa, numai anticorpul care ar putea contribui la dezvoltarea unui vaccin in cativa ani, a mai spus Skehel.

Pe de alta parte, specialistii in virusologie catalogheaza descoperirea drept "un pas important inainte", sperand ca va putea fi dezvoltat astfel "vaccinul universal" impotriva gripelor, intrucat in fiecare an virusul se modifica si este nevoie de un vaccin nou.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO