Premiera mondiala. UNICEF dezvaluie preturile vaccinurilor. Vezi evolutia costurilor
UNICEF - cel mai mare cumparator de vaccinuri din lume - a publicat pentru prima data lista preturilor cu care procura vaccinurile.
Reprezentantii UNICEF au declarat ca vor continua sa dea publicitatii preturile reale ale vaccinurilor cumparate, considerand ca transparenta ii va determina pe producatorii farmaceutici sa reduca preturile, iar astfel sa permita organizatiei sa cumpere mai multe doze salvatoare de vieti.
Romania, tara cu instinct matern amputat. “Vreau si eu parintii mei!”, o noua campanie Stirile ProTv
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Mai mult, transparenta va ajuta si partenerii UNICEF sa cumpere dozele de vaccin la un pret cat mai aproape de realitate.
UNICEF a cheltuit anul trecut 757 de milioane de dolari pe 2,5 miliarde de doze de vaccin, distribuite in 99 de tari, care au ajuns la circa 58% din copiii din intreaga lume.
In lista de costuri publicata de UNICEF se observa faptul ca pretul creste de la o perioada la alta, iar companiile farmaceutice din India sau Indonezia taxeaza de doua ori mai putin decat cele din Vest. Costul vaccinurilor impotriva rujeolei, poliomielitei sau tetanos-ului s-au dublat intre 2001-2010, doar cateva produse si-au mentinut pretul constant sau chiar s-au ieftinit.
Exemple ale evolutiei preturilor, conform datelor publicate de UNICEF. Informatiile arata pretul pentru o doza, in dolari americani, pe an, pentru fiecare produs in parte.
-► Aventis Pasteur Canada:
anul 2001 - 0.1440 $
anu 2002 - 0.1510 $
anul 2003 - 0.1590 $
anul 2004 - 0.2200 $
-► Novartis Vaccines and Diagnostics - firma nu a fost de acord cu publicarea preturilor
-►Sanofi Pasteur:
anul 2004 - 0.2200 $
anul 2005 - 0.2200 $
anul 2006 - 0.2400 $
anul 2007 - 0.2600 $
anul 2008 - 0.2700 $
anul 2009 - 0.2800 $
anul 2010 - 0.3000 $
In comparatie cu multe alte tratamente medicale, vaccinurile de baza sunt relativ ieftine, cele mai multe costand aproximativ 10 dolari pentru o doza sau chair mai putin, scriu cei de la Wall Street Journal. Dar aceste costuri s-ar putea amplifica, atunci cand este vorba de actiuni demarate de guvernele unor tari, care vor sa imunizeze populatia. In astfel de situatii, o diferenta de doar cativa centi pentru o doza poate avea un impact semnificativ asupra costului final.
Indienii sunt mai ieftini decat occidentalii
Centralizarea datelor, publicata de UNICEF, arata ca producatorii indieni de medicamente au preturile cele mai mici, in aproape toate cazurile. Pentru un singur vaccin pediatric, folosit la prevenirea unor boli (inclusiv hepatita B), Institutul Serum din India a cerut, de la UNICEF, 2.25 $. In schimb, compania engleza GlaxoSmithKline PLC a cerut 2.95 $, iar firma olandeza Crucell, achizitionata recent de Johnson & Johnson, a cerut pentru acelasi medicament 3.20 $. Copii au nevoie de trei astfel de vaccinuri - mai scriu cei de la Wall Street Journal.
Un purtator de cuvant al companiei britanice Glaxo a declarat ca firma sa ofera intotdeauna UNICEF-ului vaccinuri la cel mai mic pret. "Salutam decizia UNICEF de publicare a preturilor si speram ca acest lucru va ajuta la o mai buna informare, care sa foloseasca la procurarea vaccinurilor" - a mai declarat el.
In schimb, un reprezentant al companiei Johnson & Johnson a declarat ca, deocamdata, firma sa nu comenteaza.
Unii producatori de medicamente au fabrici in vestul Europei, ceea ce duce la un pret mai ridicat al productiei. Glaxo, de exemplu, isi fabrica vaccinurile in Belgia.
Sursa: Yahoo News, Pro TV, Wall Street Jurnal
Etichete: vaccin, boli, sanatate, UNICEF,
Dată publicare:
30-05-2011 05:05