Cercetatorii americani avertizeaza: Sforaitul creste riscul de-a suferi de cancer de pana la 5 ori
Studiul a fost realizat in Statele Unite si au participat la el 1.500 de persoane. Acestea au fost analizate de-a lungul a 22 de ani, cercetarea concentrandu-se pe problemele de somn si pe urmarirea ratei de incidenta a cancerului.
Cercetatorii de la Universitatea Wisconsin-Madison au descoperit ca persoanele care sufereau de probleme grave de respiratie in timpul somnului erau de 4 ori mai predispuse la a dezvolta cancer decat pacientii care nu aveau astfel de probleme.
Cei cu probleme de respiratie moderate erau de doua ori mai predispusi la a suferi de cancer, iar cei cu probleme minore prezentau un risc cu 10% mai mare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sforaitul in timpul sarcinii. Care sunt riscurile si cum poti rezolva rapid problema
Afectiunea cea mai des intalnita de cercetatori este apneea de somn, caracterizata prin pauze respiratorii repetate. Ea provoaca in mod normal sforaitul si duce la trezirea repetata a pacientilor.
Este pentru prima data cand un studiu sugereaza ca problemele respiratorii din timpul somnului duc si la cancer.
Sforaitul duce la privarea corpului de oxigen timp de mai multe ore, ceea ce provoaca dezvoltarea tumorilor canceroase prin promovarea dezvoltarii vaselor de sange care le alimenteaza.
Studiul a fost confirmat si de experimente efectuate pe soareci, care au aratat ca hipoxia intermitenta stimuleaza aparitia vaselor de sange care „hranesc” tumorile canceroase.
2 aspirine pe zi pot reduce cu 60% riscul imbolnavirii de cancer. Afla cum se intampla asta
„Dovezile date de experimentele pe animale si din acest studiu sunt convingatoare", a declarat doctorul Javier Nieto, conducatorul studiului.