Cele mai importante schimbări din Legea Sănătății, explicate de ministru. Ce trebuie să știe pacienții
Ministrul interimar al Sănătății Victor Costache a explicat într-un interviu acordat www.stirileprotv.ro care sunt principalele efecte ale modificărilor aduse Legii 95/2006, prin care este ”modernizat” sistemul de sănătate.
Ministrul a afirmă că acuzațiile privind așa zisa ”privatizare” a sistemului de sănătate, aduse de unii liderii politici, sunt o ”enormitate”, deoarece modificările legislative reprezintă o ”modernizare” necesară pe plan național.
OUG privind programele de sănătate, adoptată în ultima şedinţă înainte de căderea Guvernului Orban, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Ministrul Costache a enumerat câteva dintre cele mai importante schimbări de care vor beneficia pacienții din România:
-► servicii medicale integrate în cadrul programelor naționale de sănătate
-► mai multe centre de infarct miocardic sau pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale - inclusiv private
-► eliminarea discriminărilor dintre furnizorii privați și cei publici de servicii medicale în programele de sănătate
-► posibilitatea CNAS de a deconta tratamentele medicale ale victimelor accidentelor
”Evident este o enormitate, nu se privatizează sistemul de sănătate. Această ordonanță prevede o serie de modernizări ale legii 95 pe mai multe subpuncte. Unul din ele este de a acorda servicii medicale integrate în cadrul programelor naționale de sănătate, așa cum avem de ani buni și și-au dovedit eficacitatea, programele de radioterapie, programele de dializă. Această bună practică care se întâlnește și la nivel european se va extinde și la alte programe.
O altă prevedere are ca scop de a lăsa să avem mai multe centre de infarct miocardic sau pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale și astfel se lasă posibilitatea centrelor private să aibă acces la programele prioritare ale Ministerelui Sănătății.
O a treia prevedere stopează discriminările dintre furnizorii privați și cei publici de servicii medicale în programele de sănătate atât de importante pentru populația României, cum sunt programele din domeniul cancerului și a bolilor cardio-vasculare. O altă prevedere permite corecția pacientelor care suferă de un cancer de sân. Corecția bilaterală, nu numai a unui singur sân. Vedeți, Legea 95 trebuie modernizată de la an la an.
O altă prevedere se referă la posibilitatea Casei de a deconta tratamentele medicale a victimelor accidentelor. De exemplu, un accident rutier al unui copil. Cel mai bun exemplu este un copil care este lovit de o mașină în afara trecerii de pietoni. Au fost nenumărate cazuri în când părinții erau obligați să plătească spitalelor publice de zeci de mii de euro, deoarece această situație nu era prevăzută în Legea 95.” - a declarat ministrul Sănătății pentru ȘtirileProTv.ro.
Spitalele vor primi mai mulți bani - promite ministrul
Nu în ultimul rând, programele Ministerului Sănătății, care au fost au fost subfinanțate până acum (respectiv acțiunile prioritare: AVC, infractul miocardic, marii arși și ATI), vor beneficia de o creștere financiară cu ”cel puțin” 50 % în acest an.
Cu alte cuvinte, spitalele vor primi mai mulți bani.
”Tocmai, creștem finanțarea acestor programe și vom avea și o rectificare bugetară pozitivă. Avem un angajament ferm al primului ministru în acest sens. Spitalele vor primi în anul acesta, deja centrele existente vor primi mai mulți bani, semnificativ mai multe fonduri ca anul trecut. Și această modificare la Legea 95 nu face decât să deschidă posibilitatea și altor centre să îngrijească pacienții critici din România. Știți foarte bine că suntem criticați peste tot în Uniunea Europeană și suntem criticabili, deoarece avem unul din două decese în România, din spitale, care ar putea fi prevenite. Și soarta pacienților critici în momentul de față nu este de invidiat în România.”
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, interviu, ministru, sanatate, Victor Costache,
Dată publicare:
12-02-2020 15:55