Pacienții ar putea fi puși să plătească integral serviciile medicale la spitalele private


Ultimul update: Joi 06 Februarie 2020 19:55
Data publicarii: Joi 06 Februarie 2020 19:48
Categorie: Stiri Sanatate

Pacienții care merg la clinicile şi spitalele private ar putea fi puși să plătească integral serviciile medicale.

Supăraţi că prin ordonanţa de urgenţă dată acum două zile introducerea coplății a fost amânată până în aprilie 2021, furnizorii privați amenință că nu vor mai încheia contractele cu Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.

Asta înseamnă ca bolnavii nu vor mai avea gratuitate în spitale private pentru consultații sau analize paraclinice, atunci când au trimitere de la medicii de familie.

Reprezentanţii celor mai mari furnizori de servicii medicale private spun că ar putea refuza să semneze contractele cu Casa de Naţională Asigurări de Sănătate dacă li se interzice să le perceapă bolnavilor o coplată, adică o contribuţie personală care să acopere diferenţa între costurile pe care le au şi cele decontate de stat. În cazul spitalizării, de exemplu, costurile pot fi şi de câteva ori mai mari la privat decât cele decontate de stat.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private PALMED: „Pentru o operaţie de apendicită, Casa decontează 1.500 de lei. Costul real este de 8.000 de lei. Vom fi nevoiţi să lucrăm mai mult în afara contractului cu Casa pentru că nu poţi să susţii o operaţie cu 1.500 de lei şi pacientul va fi nevoit să plătească întregul cost de 8.000 de lei.”

Nemulţumirea furnizorilor privaţi de servicii medicale porneşte de la ordonanţa de urgenţă dată de Guvern marţi seara şi care aşteaptă să fie publicată în Monitorul Oficial.

Prin ordonanţa de urgenţă, coplata, adică diferenţa de bani achitată până acum de pacienţi, a fost doar amânată până la 1 aprilie, anul viitor. Numai că, pentru a fi aplicată, ordonanţa trebuie să fie completată de hotărâri şi de norme de aplicare a căror dată de apariţie e încă incertă.

Aşadar, de anul viitor, bolnavii ar putea plăti pentru intervenții și analize medicale dacă tariful depășește suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Schimbarea ar aduce mai multă concurență pe piața serviciilor medicale private și în anumite cazuri tarife mai mici, susțin autoritățile. Asociațiile de pacienți se tem însă că unii bolnavi nu-și vor putea permite costurile, iar pentru bolnavii cronici spitalele de stat nu sunt o soluţie.

Vasile Barbu, Asociația pentru Protecția Pacienților: „Sunt multe situaţii în care spitalele publice nu au dotările necesare şi nu există o calitate a serviciului medical. Spitalele publice nu au reuşit să atingă nivelul de calitate al serviciilor prin lipsa de dotări, de echipe.”

Ordonanţa adoptată marţi face ca spitalele şi clinicile private cu dotări corespunzătoare să se poată înscrie în programele naţionale de sănătate finanţate direct de Minister pentru aşa-numitele Acţiuni Prioritare - adică intervenţie imediată pentru pacienţi cu infarct miocardic, accident vascular cerebral, arsuri grave sau care sunt la terapie intensivă.

Banii pentru tratamente şi medicamente vor fi daţi de minister. Celelalte boli, cum ar fi cele cronice, sunt finanţate de Casa de Asigurări.

Ludovic Orban, prim-ministru demis: „Permitem că cetăţenii să apeleze şi la unităţi spitaliceşti private, să le fie interzis unităţilor spitaliceşti să mai ceară orice sumă suplimentară.”

Deocamdată cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate marţi seara de Guvern nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Actele normative încă aşteaptă avizele de la Consiliul Legislativ.

VIDEO PROTVPLUS.RO