Ce urmări va avea amânarea vaccinării cu 10 zile. Perioada dificilă, până pe 15 februarie
Autoritățile amână cu 10 zile vaccinarea a peste 35.000 de români. Este vorba despre angajați din domenii esențiale care au fost programați deja. Oficialii recunosc că în acest moment nu au suficiente doze pentru toți.
Responsabilii susțin că problema a apărut după ce săptămână trecută am primit doar jumătate din cantitatea de vaccin pe care compania Pfizer s-a angajat să o trimită în România.
Pe de altă parte, aceiași oficiali susțineau că platforma de programare este sincronizată cu stocurile. Cei care au primit prima doză sunt asigurați însă că vor beneficia de rapel la timp.
Pentru 35.304 persoane cu activități în domenii esențiale, programate pentru prima doză de vaccin în perioada 28 ianuarie - 11 februarie, se amână imunizarea cu 10 zile.
Practic, cei care trebuiau să primească serul pe 28 ianuarie vor fi injectați pe 7 februarie, cei din data de 29 ianuarie pe 8 februarie și tot așa până când cei din 11.02 vor ajunge la injecție pe 21 februarie.
Autoritățile spun că a fost decalată data doar pentru angajații din domenii esențiale care au mai puțin de 65 de ani și care nu figurează în baza CNAS cu boli cronice.
Toate aceste persoane vor fi anunțate cu 48 de ore înainte de această amânare și reprogramarea se va face automat în platformă.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: ”Soluția noastră pentru continuarea campanie fără să afectăm doze de rapel a persoanelor cu boli cronice, a persoanelor cu vârstă peste 65 de ani și a persoanelor din centre medico-sociale, persoanelor nedeplasabile- avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepționat cu 51,3% doze mai puțin decât trebuia să fie”.
Aceasta amânare reprezintă prima soluție din cele 6 scenarii care au fost gândite în situația în care nu se respectă calendarul de distribuție a dozelor de vaccin, spune coordonatorul campaniei de imunizare.
1,8 milioane de persoane, programate până pe 15 aprilie
Practic, dacă nu se vor putea asigura dozele, și programarea altor persoane ar putea fi amânată.
Valeriu Gheorghiță: ”Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate și trebuie să avem răbdare”.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Până la sfârșitul lunii martie trebuie să vină restul de doze până la 2,5 milioane de la Pfizer și 430.000 de la Moderna. Dacă se aprobă vaccinul AstraZeneca, până la finalul lunii martie ar trebui să primim încă 1,2 milioane de doze”.
Deocamdată însă nu este finalizat calendarul de livrări nici de la Moderna, și nici de la Astra Zeneca.
În acest moment, în toată țara sunt active 583 de centre de vaccinare pentru cei din prima și a doua etapă.
Mai sunt 60 de centre din rețeaua MApN, cărora le revin câte 1.000 de doze pe zi. Alte centre noi ar putea fi deschise dacă va crește numărul de doze de vaccin.
1,8 milioane de persoane s-au programat în platforma electronică pentru imunizare, până pe 15 aprilie.
73% din locuri sunt ocupate de persoane cu boli cronice sau de persoane peste 65 de ani.
Autoritățile au venit cu o precizare și în ceea ce privește excepțiile de programare în platforma electronică.
Persoanele din centrele rezidențiale pentru vârstnici, cei care fac dializă, persoanele cu dizabilități și imobilizate vor fi vaccinate cu echipe mobile și nu au evoie de programare prealabilă.
Peste 447.000 de persoane au primit până acum prima doză, iar aproape 41.000 și pe a doua. 1.294 de doze au fost irosite pentru că nu au fost păstrate corect.