Ce trebuie sa stii daca ti se refuza dreptul la tratament doar pentru ca nu ai card. Imagini surprinse cu camera ascunsa
Pacienti trimisi la farmacii cu retete scrise de mana, altii care nu au fost primiti la doctor fara card si ore lungi de asteptare. Aceste secvente umilitoare au compus filmul zilei in care personajul principal a fost cardul de sanatate.
Culmea, abuzurile medicilor sesizate de pacienti s-au comis de aceasta data si sub ochii inspectorilor de la Casa Nationala de Sanatate aflati in control prin Bucuresti.
"- A intrat doamna inainte !
- Ce ? N-a intrat nicio doamna
- Haideti sa va fac injectia
- Nu mai intra lumea decat cu nenorocitele astea de carduri..”
Astfel de abuzuri au fost filmate de un pacient la policlinica Vitan din Capitala. Zeci de bolnavi au reclamat ca au fost refuzati la consultatii si trimisi sa-si cumpere medicamentele cu retete scrise de mana. Unii n-aveau carduri, dar in cazul altora, n-a functionat sistemul pentru validarea cartelelor.
Totul s-a intimplat in timp ce, in cladire, reprezentantii casei de asigurari venisera sa verifice exact astfel de reclamatii. Doar ca au ales gresit pavilionul.
Controalele inspectorilor casei de asigurari au inceput cu stangul, la pediatrie. Pentru ca la consultatii copiii n-au nevoie de card. Asta in timp ce nemultumirile pacientilor se tineau lant.
In fata faptului implinit, reprezentantii policlinicii au recunoscut nedreptatile comise fata de pacienti .
"Am avut multe erori la carduri, problema este a celor care n-au avut carduri, celor care au avut carduri li s-a dat.
- Cati au fost refuzati la acte, la tratament?
- In momentul in care s-a terminat comunicarea cu sistemul, noi avem neterminate consultatiile si atunci aceia au ramas automat fara reteta”, a spus Sorina Chitic seful asociatia medicilor din policlinica vitan.
In tot acest haos, autoritatile fac apel la medici sa nu-i lase pe bolnavi fara tratament chiar daca NU au carduri.
"Pacientii trebuie sa primeasca serviciile medicale de care au nevoie furnizorii trebuie sa inteleaga acest lucru. Fie ca e un sistem dorit sau nu de furnizori, nu trebuie sa folosim pacientul ca o arma impotriva sistemului”, spune Mihaela Tanase purtatorul de cuvant al CNAS.
In prima zi de functionare a cardului,in toata tara 60 la suta din totalul serviciilor medicale au fost date fara card. Asiguratii care sunt refuzati la tratament din orice motiv, trebuie sa stie ca medicii fac un abuz si trebuie reclamati la numarul scris pe spatele cardului.
Cei 500 de mii de romani care sunt in prezent fara card au aceleasi drepturi ca si cei cu card si pot face reclamatii la casele de asigurari daca vor fi neglijati.