Ce te imbolnaveste si cat de multumit esti de Sanatatea Romaniei? Spune-ti parerea

spital

Romanii sunt profund nemultumiti de sistemul de sanatate si de modul in care acesta este administrat, Romania fiind tara cu cel mai scazut nivel de multumire, de doar 6%, rezulta dintr-un studiu realizat in 28 de tari.

Studiul, desfasurat la nivel global de catre IRIS Network, indica o profunda insatisfactie cu privire la sistemul de sanatate din Romania.

In Romania, oamenii au penalizat puternic sistemul public de sanatate, Romania fiind tara cu cel mai scazut nivel de multumire dintre cele 28 de tari care au participat la studiu: doar 6% din romani sunt multumiti de serviciile publice de sanatate, potrivit Mediafax.

"In Romania 58% dintre cei care au raspuns la studiu cred ca sursa problemelor din sistemul medical provine din managementul ineficient, in timp ce 42% cred ca fondurile insuficiente sunt principalul aspect de blamat", se arata in studiu.

Niveluri apropiate de al Romaniei se observa si in Egipt (7%), Columbia (8%) si Ucraina (9%).

Citește și
SMURD, elicopter
Salveaza vieti in fiecare zi. Cum este o zi de munca pentru un medic de la SMURD
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

La nivel global, sapte din zece persoane considera ca au o stare de sanatate buna sau foarte buna. Tarile in care autoevaluarea starii de sanatate inregistreaza cel mai bun nivel sunt SUA, Irlanda, Columbia, Germania, Pakistan si Indonesia, in aceste tari peste 80% dintre participantii la cercetare fiind multumiti de propria stare de sanatate.

"Romania se incadreaza in media globala (alaturi de Grecia, Franta, Slovenia si Olanda), 72% din populatie apreciindu-si pozitiv starea de sanatate", rezulta din studiu.

Principalii factori cu efect negativ asupra sanatatii:

- dieta aleasa - 76%

- nivelul de exercitii fizice - 65%

cantitatea de alcool consumata - 44%

fumatul - 46%.

Tu ce parere ai despre sistemul sanitar din Romania? Spune-ne parerea ta in sectiunea comentarii!

Printre cei care au cea mai slaba perceptie despre sanatatea lor se numara locuitorii din Rusia, Ucraina, Turcia, Polonia, Ungaria si Chile.

Factorii perceputi in intreaga lume ca fiind cei mai importanti influentatori ai starii de sanatate sunt: nivelul de exercitii fizice, contaminantii care afecteaza apa si alimentele, calitatea somului, dieta aleasa de fiecare si mostenirea genetica a familiei.

La polul opus, factorii care sunt considerati a influenta cel mai putin starea de sanatate sunt: consumul de tutun si cantitatea de alcool consumata in mod obisnuit. Perceptia asupra calitatii serviciilor nationale de sanatate este destul de slaba la nivel global. Din cele 28 de tari investigate, in 22 se observa o satisfactie scazuta fata de sistemul de sanatate.

Tara in care oamenii sunt cei mai multumiti de sistemul public de sanatate este Indonezia, 81% dintre persoane apreciind pozitiv sistemul national de sanatate.

Alte tari in care oamenii sunt multumiti sunt: Turcia, Malaiezia, India si Tailanda, nivelul de satisfactie fiind de peste 60%. In Europa locuitorii diferitelor tari sunt mai critici cu privire la serviciile de sanatate publica, insa tari precum Finlanda, Olanda si Marea Britanie reusesc sa obtina scoruri de satisfactie peste 40%.

In cele mai multe din cele 28 de tari investigate sursa problemelor din sistemul de sanatate este perceputa ca fiind managementul ineficient al sistemului. Tarile in care managementul serviciilor de sanatate este blamat in cea mai mare masura sunt: Columbia, Slovenia, Germania, Grecia si China. "Ungaria este singura tara in care oamenii cred ca fondurile insuficiente sunt o problema mai acuta decat managementul sistemului", rezulta din studiu.

Increderea in diferite aspecte ale sistemului national de sanatate difera considerabil de la o tara la alta. De exemplu, in Olanda si Franta oamenii tind sa creada in mare masura ca servicii de sanatate de calitate vor fi intotdeauna disponibile in tara lor. "Majoritatea locuitorilor din aceste tari (aproximativ 80%) cred si ca serviciile de sanatate din tara lor sunt printre cele mai bune din lume. In Grecia, Romania si Polonia increderea in sistemul de sanatate este scazuta in legatura cu toate aspectele investigate, atat legat de nivel de calitate a serviciilor, cat si in ceeea ce priveste abilitatea sistemului de a avea grija de persoanele defavorizate din societate", se mai arata in studiu.

In cele mai multe dintre tarile participante la studiu (21 din cele 28) exista un acord asupra faptului ca guvernele, prin intermediul taxelor, sunt cele care trebuie sa asigure finantarea sistemului de sanatate. In tari precum SUA sau China exista o preferinta mai ridicata pentru finantarea cheltuielilor cu sanatatea la nivel individual (fie prin intermediul asigurarilor private de sanatate, fie prin plata fiecarui serviciu la momentul contractarii lui).

O situatie deosebita apare in tari precum Germania si Tailanda, unde preferinta pentru cele doua tipuri de finantare a sistemului de sanatate este aproximativ egala. In Romania, o majoritate puternica (82%) inclina spre sustinerea cheltuielilor legate de sanatate din fonduri publice.

Studiul IriS Global Health a fost realizat in 28 de tari membre ale retelei Iris Network. In total au fost realizate 22.493 de interviuri folosindu-se metode de colectare adaptate situatiei din fiecare tara (on-line, face to face sau prin telefon). Datele au fost colectate in perioada august – octombrie 2011, folosindu-se un chestionar similar in toate tarile participante.

Romania pregateste strategia pentru implementarea Regulamentului Sanitar International

Romania va dezvolta politici si planuri multisectoriale de implementare a Regulamentului Sanitar International, precum si pentru sporirea gradului de pregatire pentru epidemii si posibile pandemii, cum ar fi gripa, pentru a veni in sprijinul securitatii sanatatii la nivel national si regional.

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, si directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Jakab Zsuzsanna, au semnat marti, la Copenhaga, acordul de colaborare pentru urmatorii doi ani, intre Ministerul roman al Sanatatii si Biroul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru perioada 2012-2013.

Potrivit unui comunicat al MS, prioritatile acordului vizeaza politica europeana de sanatate pe termen lung privind bolile netransmisibile, promovarea sanatatii si a unui stil de viata sanatos, bolile transmisibile, siguranta sanatatii si a mediului, cercetare si inovare in domeniul sanatatii, precum si consolidarea sistemelor sanitare si a sanatatii publice.

In cadrul acestui parteneriat vor fi dezvoltate noi programe avand ca scop cresterea accesului la medicamente, vaccinuri, produse sanguine si tehnologiile specifice.

De asemenea, vor fi implementate politicile optime de finantare in domeniul sanatatii, acordand o atentie deosebita minimizarii efectelor negative ale crizei financiare asupra sectorului sanitar, potrivit sursei citate.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Sanatatea, in prag de infarct in Slovacia. Mii de medici demisioneaza fiindca au salarii prea mici
Sanatatea, in prag de infarct in Slovacia. Mii de medici demisioneaza fiindca au salarii prea mici

Spitalele din Slovacia se pregatesc sa faca fata demisiei a aproximativ 2.000 de medici la 1 decembrie, nemultumiti de nivelul scazut al salariilor si de conditiile dificile de munca.

Salveaza vieti in fiecare zi. Cum este o zi de munca pentru un medic de la SMURD
Salveaza vieti in fiecare zi. Cum este o zi de munca pentru un medic de la SMURD

Incepand de vineri, 28 octombrie, la Stirile Protv va vom spune povestile medicilor care refuza sa plece din Romania. Oameni care, desi nu au conditiile de afara, pun mai presus de ei vietile pacientilor.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.