Sanatatea, in prag de infarct in Slovacia. Mii de medici demisioneaza fiindca au salarii prea mici
Spitalele din Slovacia se pregatesc sa faca fata demisiei a aproximativ 2.000 de medici la 1 decembrie, nemultumiti de nivelul scazut al salariilor si de conditiile dificile de munca.
"Din cei aproximativ 2.400 de medici care si-au prezentat initial demisia, putin sub 2.000 au amenintat pentru moment sa inceteze activitatea pe 1 decembrie", a anuntat putatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Katarina Zollerova, citat de Mediafax.
Guvernul s-a reunit luni seara pentru a analiza situatia si, eventual, pentru a decreta starea de urgenta pentru a-i obliga pe medici sa continue munca.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Sistemul de sanatate slovac se prabuseste chiar si fara demisia in masa a medicilor", a declarat vicepresedintele Asociatiei sindicatelor medicale (LOZ), Peter Visolajsky.
"Spitalele au prea putine efective si nu sunt destui doctori tineri pentru ca aceasta munca nu este atractiva pentru tineri. O treime din studentii la medicina nu vor sa ramana in Slovacia dupa obtinerea diplomei", a mai adaugat el.
Ce salarii au medicii slovaci
Salariul mediu lunar al unui tanar doctor in Slovacia variaza intre 550 si 600 de euro, iar cel al unui specialist cu experienta intre 1.000 si 1.200 de euro.
Ministrul a propus o crestere medie de 300 de euro pe luna, dar sindicatele cer ca salariile medicilor sa reprezinte de 1,5 pana la trei ori salariul mediu in Slovacia (760 euro), in functie de experienta si formare.
"Orice crestere dincolo de cea propusa de 300 de euro ar fi o masura populista si iresponsabila, deoarece Guvernul nu dispune de mijloace", a declarat luni ministrul Sanatatii, Ivan Uhliarik.
Performantele economice ale Slovaciei, asemanatoare cu ale Romaniei
Guvernul in exercitiu, condus de Iveta Radicova, incearca sa mentina deficitul finantelor publice sub control, in timp ce cresterea economica a Slovaciei, foarte dependenta de exporturi, este de asteptat sa incetineasca la 1,7% in 2012, dupa 3% in anul curent.
Slovacia, membra a zonei euro din 2009, a luat masuri de austeritate pentru a reduce deficitul public sub 3% din PIB in 2013, fata de 4,9% in anul curent, pentru a indeplini obiectivul zonei euro.
Cei mai multi muncitori straini din Slovacia sunt romani
Numarul cetatenilor straini care muncesc in Slovacia este de peste 20.000, iar dintre acestia cei mai multi sunt din Romania (4.210), potrivit statisticilor prezentate de Centrul pentru Munca, Afaceri Sociale si Familie.
Numarul slovacilor angajati era de circa 2,4 milioane. Astfel, unul din 112 locuri de munca era ocupat de un cetatean strain.
Dintre cei peste 20.000 de muncitori straini din Slovacia, doar 4.354 sunt femei. In ceea ce priveste muncitorii din Asia, cei mai multi sunt coreeni (872), in timp ce numarul total al vietnamezilor si chinezilor este de aproximativ 600, a precizat agentia de presa TASR, citand statisticile UPSVaR.
Slovacia a atras si muncitori din tari mai indepartate, respectiv cate unul din Venezuela, Zambia, Guineea Ecuatoriala, Namibia si Mauritius.