Ce sunt Kentucky si Heldelberg, termenii care au pus pe jar lumea medicala
Ambele tulpini bacteriene provoaca toxiinfectii alimentare grave, care le pot fi fatale copiilor si varstnicilor. In Statele Unite, un om a murit din aceasta cauza, iar in vestul Europei au fost raportate peste 500 de imbolnaviri.
In aceste conditii, specialistii romani se tem ca, oricand, un pasager purtator al acestor germeni ar putea aduce necazul si la noi.
Tulpina, denumita S-Kentucky, a inspaimantat deja 500 de persoane in Franta, Danemarca, Anglia si Tara Galilor. In mod normal, toxiinfectia cu salmonela ar trebui sa treaca in trei-patru zile. Insa aceasta provoaca o deshidratare severa si complicatii.
Kentucy ataca mucoasele digestive si se propaga pana la nivelul sistemului nervos. Sursa poate fi orice aliment alterat. Si cum suntem in plina vacanta, aveti grija ce si pe unde mancati.
Simptomele sunt aceleasi ca la o banala toxiinfectie: febra, crampe si diaree.
Doar ca in cazul de fata nici cele mai noi seruri nu-si fac efectul. Specialistii spun ca motivul trebuie cautat in modul de crestere al animalelor.
'Acest episod readuce in discutie necesitatea controlului strict al folosirii antibioticelor in fermele de animale. Este deja recunoscut faptul ca infime cantitati de medicamente raman in carne. Dupa sacrificare si consum, sunt transferate in organismul uman. Si, dupa ani intregi de hranire constanta, dezvoltam gene de rezistenta si nu mai avem raspuns terapeutic.
Alerta e valabila si pentru salmonela S Heidelberg, care, in numai o saptamana, a imbolnavit 77 de americani. Unul a murit. Sursa a fost carnea de curcan produsa de o ferma-gigant, care a retras deja din magazine 17.000 de tone.
Pentru ambele tulpini, riscul de infectare scade dramatic daca tocatoarele si tacamurile sunt dezinfectate atent, iar orice mancare gatita este racita si refrigerata in cel mult o ora.