Epidemie de proportii in SUA. 16.000 de tone de curcan, restrase de la comercializare
Peste 16.000 de tone de carne de curcan au fost retrase de la comercializare din magazinele din Statele Unite, din cauza unei epidemii cu salmonela. O persoana din California a murit din cauza acestui virus, iar alte 79 sunt internate in spitale.
Cele aproximativ 16.300 de tone de carne de curcan, proaspata si inghetata, retrase de la comercializare, apartin celui mai mare producator din domeniu din SUA, Cargill Inc.
Autoritatile americane, citate de Los Angeles Times, sustin ca aceste produse din carne ar putea fi infectate cu Salmonella Heidelberg - o tulpina de salmonela care a ucis deja un barbat din California.
Compania Cargill afirma ca produsele respective din carne de curcan au fost realizate la ferma sale din Springdale, in perioada 20 februarie - 2 august.
"Din cauza ingrijorarii noastre referitoare la ceea ce s-a intamplat si din dorinta noastra de a proceda corect fata de consumatorii nostri, am decis benevol sa retragem de la vanzare produsele din carne de curcan" a declarat Steve Willardsen, presedinte al companiei producatoare.
La o medie de 10 kg pentru un curcan, reiese ca aproximativ 1.630.000 de pasari au fost scosi de la vanzare in SUA.
Pe de alta parte, Departamentul de Stat pentru Agricultura din SUA a anuntat ca a fost declansata deja o investigatie, pentru a se afla daca exista vreo legatura intre aceata epidemie si compania Cargill.
"Aceasta este, daca nu cea mai mare, printre cele mai mari retrageri de produse alimentare din istoria Statelor Unite" a declarat William D. Marler, jurist specializat in securitatea alimentara.
In ultimele sase luni, autoritatile locale si nationale din 26 de state americane au raportat zeci de cazuri de oameni care s-au imbolnavit cu salmonela, dupa ce au mancat curcan. Salmonella Heidelberg este o tulpina rezistenta la multe antibiotice si este greu de tratat, mai scrie Los Angeles Times.