Cazurile de Covid au crescut în țară. Medicii avertizează: Acest val cred că-l putem boteza 'valul bebelușilor'
Se înregistrează tot mai multe cazuri de Covid în întreaga țară. Peste 25.000 au fost confirmate doar în ultima săptămână, și am ajuns la un grad de infectare, de 18 %, cu 4% mai mult decât intervalul precedent.
Medicii atrag atenția că am putea vorbi de un val al copiilor.
2.132 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2 sunt internate în acest moment în spitalele din toată țara. 388 dintre acestea sunt copii. Comparativ cu săptămâna precedentă sunt cu 113 mai mulți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Cătălin Apostelescu, managerul Institutului Matei Balș: „Principalul simptom este febra. 38, 39 de grade, care este greu de manageriat de către o mamă de multe ori neexperimentată sau speriată, când afară sunt peste 35 de greade. Și, atunci, acești copii riscă să se deshidratezeze foarte repede, acesta este motvul pentru care necesită internare. Din datele preleliminare, acest val cred că-l putem boteza 'valul bebelușilor'”.
Octavian Jurma, epidemiolog: „Este o creștere mult mai rapidă a internărilor în în rândul minorilor, al copiilor. Versiunea BA5, așa cum arătau și studiile teoretice, afectează în mod disproporționat copiii în raport cu adulții”.
Varianta BA5 nu ar provoca forme grave de boală
Dacă la începutul lunii iulie, pentru varinatele îngrijorătoare, analizele de laborator arătau prezența tulpinii BA5 în doar 2% din probele secvențiate, pentru ultima săptămână procentul a ajuns la 4,4%. Iar specialiștii se așteaptă să crească în perioada următoare, pentru că vorbim de o subvariantă omicron mult mai contagioasă.
Vestea bună, din datele de până acum, este că deși are mai multe mutații, varianta BA5 nu ar provoca forme grave de boală. Regulile de protecție și distanțarea pot limita răspândirea virusului.
Citește și Alertă din cauza valului șase al pandemiei de Covid-19. Ce măsuri impun autoritățile române
Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Este foarte important să ne testăm, să luăm în seamă orice simptom care poate să sugereze o infecție SARS-CoV-2 și să ne adresăm centrelor de evaluare care ne pot sprijini cu tratament”.
Vaccinarea împotriva coronavirusului se poate face doar la medicii de familie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus romania, coronavirus, varianta ba5,
Dată publicare:
18-07-2022 19:37