Subvarianta Centaurus a COVID-19. De ce există îngrijorarea că ar fi mai contagioasă și ce știm până acum
În plin val șase de infectări cu COVID-19, OMS a anunțat că monitorizează o nouă subvariantă a Omicron, BA.2.75, numită în mediul online Centautus.
Există ingrijorări că aceasta ar fi chiar mai infecționasă decât Omicron. Dar ce știm până acum despre subvarianta Centaurus a COVID-19 și de ce stârnește îngrijorare.
Ce este subvarianta Centaurus a COVID-19
Centaurus, sau BA.2.75, cum este cunoscută oficial, este o subvariantă de a doua generație recent identificată a BA.2 – ea însăși o subvariantă Omicron.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gândiți-vă la un copac: Covid-19 este trunchiul; Omicron este o ramură de la asta; BA.2 se ramifică din Omicron; iar BA.2.75 este conectat la „părintele” său BA.2.
Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, a confirmat că BA.2.75 este monitorizat ca o variantă de îngrijorare.
Van Kerkhove a explicat că OMS nu trebuie să dea o literă greacă fiecărei subvariante de COVID-19, pentru ca această să fie luată în serios. „Aceasta este o narațiune falsă și este o narațiune cu adevărat periculoasă. Pentru că toate aceste subvariante ale lui Omicron sunt Omicron și sunt variante de îngrijorare”, a explicat specialista citată de Stuff.co.nz.
Când și unde a apărut subvarianta Centaurus
Subvarianta Centaurus a fost detectată pentru prima dată în India, la începutul lunii mai și s-a răspândit rapid pe teritoriul țări, pentru ca mai apoi să ajungă și pe alte teritorii.
Cazurile BA.2.75 cresc exponențial în India și au ajuns să reprezinte deja aproximativ un sfert din infectări și pare să concureze cu BA.5.
Experți virologi spun că această subvariantă a apărut cel mai probabil ca urmare a unor infectări umane persistente. Adică o persoană sau mai multe, probabil cu imunitate compromisă, nu au scăpat de virusul din corpul lor într-o perioadă obișnuită, permițându-i să continue să evolueze.
Cât de contagioasă este subvarianta Centaurus și ce stârnește îngrijorare
Oamenii de știință sunt îngrijorați de Centaurus din mai multe motive.
În primul rând, are cel puțin încă opt mutații la proteina spike (partea virusului care se atașează la receptorii de pe celulele umane), pe lângă cele găsite la BA.2.
Dintre acestea, două sunt „deosebit de îngrijorătoare”: mutațiile G446S și R493Q.
Primul este asociat cu potențialul de a evita „complet” anticorpii, sustrăgând astfel protecția noastră imunitară.
Cel din urmă, R493Q, pare să mărească capacitatea virușilor de a se atașa de celulele umane - crescând eficiența cu care infectează celulele.
Nu se cunosc, însă, deocamdată prea multe despre această subvariantă, iar specialiști spun că nu există semne că ar duce la variantă mai gravă a bolii.
De unde vine numele de Centaurus
Numele oficial subvariantei este BA.2.75, stabilit de OMS. Dar în mediul online a apărut porecla de Centaurus, iar mass-media mondială l-a preluat foarte repede.
Denumirea noii subvariante după o constelație sau un personaj mitologic grecesc este mai la îndemână decât un nume științific, pe care cititorii ar putea să-l înteleagă mai greu.
Un nou val de coronavirus în România
Numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2 în România va creşte până la mijlocul lunii august, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Sănătăţii.
"Putem vorbi de valul şase, dar, deocamdată, suntem în cursul verii, până la toamnă mai avem vreo două luni. (...) Deci, e clar că în această perioadă trebuie să fim pregătiţi să putem să răspundem provocărilor acestui val şase, generat de tulpini mai transmisibile. Din fericire, nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt, în general, uşoare. Am ajuns, deja, în România la 25.000 de cazuri pe săptămână, estimăm că va exista în continuare o creştere, probabil, spre jumătatea lunii august”, a declarant Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a făcut apel la persoanele care prezintă simptome specifice COVID să-şi efectueze un test privind infecţia cu SARS-CoV-2.
Deocamdată nu există informații privind cazuri de infectare cu Centaurus în țara noastră. În Europa au fost identificate infectări în Marea Britanie și Olanda, dar este posibil să fi ajuns și în alte țări.