România, pe locul 3 în Europa la consumul nejustificat de antibiotice. Avertismentul specialiștilor


Ultimul update: Vineri 06 Decembrie 2019 19:54
Data publicarii: Vineri 06 Decembrie 2019 19:18
Categorie: Stiri Sanatate

În vremurile noastre, bacteriile multi-rezistente ucid mai mulți oameni decât gripa, tuberculoza și HIV-SIDA la un loc.

Avertismentul vine de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, iar țara noastră este pe locul 3 în Europa la consumul nejustificat de antibiotice.

Peste 60 la sută din aceste tratamente sunt luate fără motiv, spun experții. Este și vina medicilor, care le prescriu prea ușor.

42% dintre bolnavii internaţi în spitalele din România au primit în ultimul an cel puţin un antibiotic. În unele situaţii, doctorii le-au dat chiar din cele de rezervă.

Klebsiela, bacilul pioceanic, acinetobacter sau stafilococul auriu sunt principalele bacterii rezistente la tratamente, întâlnite tot mai des la noi. Iar condiţiile proaste din spitale agravează situaţia, căci pacienţii nu sunt întotdeauna izolati'.

Irina Codița, cercetător Institutul Cantacuzino: ''Exista posibilitatea de transmitere când sunt mulţi pacienţi la risc. În general în spital avem această categorie''

În acelaşi timp, şi administrarea necontrolată de antibiotice la animale îi afectează pe oameni, pentru că acestea ajung în organism prin consumul de carne. Ministrul Agriculturii anunţa măsuri.

Adrian Oroș, ministrul Agriculturii: ''Trebuie readusa legea 160 privind administrarea de antibiotice, care în 2018 la presiunea industriei a fost modificată şi oricine poate să comercializeze şi să administrezea antibiotice''

Însă este nevoie de un plan naţional bine pus la punct şi de colaborare cu autorităţile europene.

Dominique Monnet, ECDC: ''Daca la nivel naţional se implementează un plan care să cuprindă igiena în spitale, mai ales igiena mâinilor, o folosirea raţională a antibioticelor în spitale şi în afara lor, pentru România ar însemna că la 1 euro investit să economiseaca apoi mai multe de 2 euro pentru tratamentele pacienţilor infectaţi cu bacterii multirezistente''

În acest sens se va constitui Institutul Internaţional Virtual de Cercetare din care va face parte şi România.

Patriq Fagerstedt, cercetător Suedia: ''Ideea este să conectăm cercetarea din institute cu cea din spitale şi universităţi şi cu datele de aici astfel încât să găsim cele mai bune soluţii."

În Europa, mor anual peste 25.000 de persoane din cauza infecţiilor cu bacterii multirezistente. La nivel mondial, numărul victimelor trece de 700.000.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Ce trebuie sa faci pentru a o convinge pe Monica Cadogan, de la Imperiul Leilor, sa investeasca in afacerea ta?

03:33
Dragoș Petrescu – printre cei mai greu de convins. Concurenții trebuie să știe ce vor atunci când vor ajunge în fața lui și să îl convingă că o investiție poate fi returnată

04:47
Cătălin Zmărăndescu, de 4 ori tătic

C. Zmărăndescu: "I-am spus Matildei că urmează să aibă o surioară sau un frățior. Ne-am anulat vacanța din septembrie, atunci se naște copilul."


14:05
Ioana Ginghină, momentul adevărului

Ioana Ginghină: "Eu bănuiam că fostul soț este într-o relație.."


15:59
Bolile de inimă afectează tot mai mulți tineri

Fluctuațiile tensiunii și gheara în piept ar trebui să ne trimită imediat la medic. 

Dr. Adrian Linte: "Este indicat un control cardiac preventiv, după vârsta de 35 de ani."


10:23
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01