România, pe locul 3 în Europa la consumul nejustificat de antibiotice. Avertismentul specialiștilor
În vremurile noastre, bacteriile multi-rezistente ucid mai mulți oameni decât gripa, tuberculoza și HIV-SIDA la un loc.
Avertismentul vine de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, iar țara noastră este pe locul 3 în Europa la consumul nejustificat de antibiotice.
Peste 60 la sută din aceste tratamente sunt luate fără motiv, spun experții. Este și vina medicilor, care le prescriu prea ușor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
42% dintre bolnavii internaţi în spitalele din România au primit în ultimul an cel puţin un antibiotic. În unele situaţii, doctorii le-au dat chiar din cele de rezervă.
Klebsiela, bacilul pioceanic, acinetobacter sau stafilococul auriu sunt principalele bacterii rezistente la tratamente, întâlnite tot mai des la noi. Iar condiţiile proaste din spitale agravează situaţia, căci pacienţii nu sunt întotdeauna izolati'.
Irina Codița, cercetător Institutul Cantacuzino: ''Exista posibilitatea de transmitere când sunt mulţi pacienţi la risc. În general în spital avem această categorie''
În acelaşi timp, şi administrarea necontrolată de antibiotice la animale îi afectează pe oameni, pentru că acestea ajung în organism prin consumul de carne. Ministrul Agriculturii anunţa măsuri.
Adrian Oroș, ministrul Agriculturii: ''Trebuie readusa legea 160 privind administrarea de antibiotice, care în 2018 la presiunea industriei a fost modificată şi oricine poate să comercializeze şi să administrezea antibiotice''
Însă este nevoie de un plan naţional bine pus la punct şi de colaborare cu autorităţile europene.
Dominique Monnet, ECDC: ''Daca la nivel naţional se implementează un plan care să cuprindă igiena în spitale, mai ales igiena mâinilor, o folosirea raţională a antibioticelor în spitale şi în afara lor, pentru România ar însemna că la 1 euro investit să economiseaca apoi mai multe de 2 euro pentru tratamentele pacienţilor infectaţi cu bacterii multirezistente''
În acest sens se va constitui Institutul Internaţional Virtual de Cercetare din care va face parte şi România.
Patriq Fagerstedt, cercetător Suedia: ''Ideea este să conectăm cercetarea din institute cu cea din spitale şi universităţi şi cu datele de aici astfel încât să găsim cele mai bune soluţii."
În Europa, mor anual peste 25.000 de persoane din cauza infecţiilor cu bacterii multirezistente. La nivel mondial, numărul victimelor trece de 700.000.