România, pe locul 3 în Europa la consumul nejustificat de antibiotice. Avertismentul specialiștilor


Ultimul update: Vineri 06 Decembrie 2019 19:54
Data publicarii: Vineri 06 Decembrie 2019 19:18
Categorie: Stiri Sanatate

În vremurile noastre, bacteriile multi-rezistente ucid mai mulți oameni decât gripa, tuberculoza și HIV-SIDA la un loc.

Avertismentul vine de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, iar țara noastră este pe locul 3 în Europa la consumul nejustificat de antibiotice.

Peste 60 la sută din aceste tratamente sunt luate fără motiv, spun experții. Este și vina medicilor, care le prescriu prea ușor.

42% dintre bolnavii internaţi în spitalele din România au primit în ultimul an cel puţin un antibiotic. În unele situaţii, doctorii le-au dat chiar din cele de rezervă.

Klebsiela, bacilul pioceanic, acinetobacter sau stafilococul auriu sunt principalele bacterii rezistente la tratamente, întâlnite tot mai des la noi. Iar condiţiile proaste din spitale agravează situaţia, căci pacienţii nu sunt întotdeauna izolati'.

Irina Codița, cercetător Institutul Cantacuzino: ''Exista posibilitatea de transmitere când sunt mulţi pacienţi la risc. În general în spital avem această categorie''

În acelaşi timp, şi administrarea necontrolată de antibiotice la animale îi afectează pe oameni, pentru că acestea ajung în organism prin consumul de carne. Ministrul Agriculturii anunţa măsuri.

Adrian Oroș, ministrul Agriculturii: ''Trebuie readusa legea 160 privind administrarea de antibiotice, care în 2018 la presiunea industriei a fost modificată şi oricine poate să comercializeze şi să administrezea antibiotice''

Însă este nevoie de un plan naţional bine pus la punct şi de colaborare cu autorităţile europene.

Dominique Monnet, ECDC: ''Daca la nivel naţional se implementează un plan care să cuprindă igiena în spitale, mai ales igiena mâinilor, o folosirea raţională a antibioticelor în spitale şi în afara lor, pentru România ar însemna că la 1 euro investit să economiseaca apoi mai multe de 2 euro pentru tratamentele pacienţilor infectaţi cu bacterii multirezistente''

În acest sens se va constitui Institutul Internaţional Virtual de Cercetare din care va face parte şi România.

Patriq Fagerstedt, cercetător Suedia: ''Ideea este să conectăm cercetarea din institute cu cea din spitale şi universităţi şi cu datele de aici astfel încât să găsim cele mai bune soluţii."

În Europa, mor anual peste 25.000 de persoane din cauza infecţiilor cu bacterii multirezistente. La nivel mondial, numărul victimelor trece de 700.000.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33