Comandant de navă acuzat de italieni de trafic de droguri. Românul susține că este nevinovat

Ultima actualizare: 06-12-2019 19:34

Un comandant de navă din Constanța este acuzat de autoritățile italiene că ar fi participat la una dintre cele mai mari operațiuni de trafic de droguri din Marea Mediterană.

Zece tone de hașiș au fost descoperite pe vasul condus de român, acum un an. Comandantul, spune însă, că nu a avut nici un amestec pentru că echipajul său l-ar fi sechestrat și ar fi adus drogurile la bord. El cere ajutorul autorităților române și susține că a ajutat la descoperirea drogurilor.

10 tone de haşiş au descoperit anul trecut de trupele speciale ale Gărzii Financiare Italiene la bordul navei Quest, comandată de românul Adrian Florin Tănase în vârstă de 64 de ani.

Vaporul plecase din Malta, iar procurorii italieni susţin că drogurile în valoare de peste 20 de milioane de euro au fost încărcate pe mare, intre Maroc și Algeria.

Comandantul român spune însă că el a fost sechestrat de echipajul său imediat după ce au plecat în voiaj şi a aflat de droguri doar atunci când acestea erau încărcate la bord.

Adrian Florin Tănase, comandantul navei: "Nu puteam vorbi cu telefonul mobil pentru că nu aveam semnal, nu puteam declanşa alarma SOS pentru că făcea zgomot. Am fost avertizat că mă aruncă în apă peste bord dacă încerc să fac ceva necugetat."

Adriana Giulianu, soţia navigatorului: "El a fost forţat cu pistolul la tâmplă. Sechestrat după cum v-am spus a observat pe hubloul cabinei unde fusese încuiat că s-au apropiat nişte bărci care au început să descarce ceva pe vas. A aflat apoi că erau de fapt droguri."

Haşişul ar fi trebuit să ajungă în Libia, în orașul Tobruk. Autorităţile italiene au interceptat însă nava în sudul Siciliei şi au găsit drogurile ascunse într-un compartiment folosit drept congelator. Comandantul susţine că a ajutat la operaţiunea de capturare printr-un mesaj codat.

Adrian Florin Tănase: "La o chemare a unei nave militare, am spus portul de provenienţă a fi Gibraltar ceea ce era imposibil şi a creat suspiciune că ceva nu este în regulă."

Adrian Mihălcioiu, lider ITF: "În această zonă au fost din nou interceptaţi de această navă de gardă de coastă italiană, au fost arestaţi toţi şi nava a fost dusă la Catania şi aicea au fost încarceraţi."

10 persoane printre care şi căpitanul român au fost reţinute de autorităţile italiene şi trimise în arest pentru trafic de droguri.

Adrian Florin Tănase a stat şapte luni într-un penitenciar din Sicilia, în condiţii greu de imaginat spune el. Abia în urmă cu patru luni i s-a permis arestul la domiciliu din cauza vârstei şi a problemelor de sănătate.

El a cerut ajutorul preşedintelui Klaus Iohannis, Ministerului de Externe şi reprezentanţilor Federaţiei Internaţionale a transportatorilor.

Adrian Mihălcioiu, lider ITF: "Putem să îl ajutăm prin faptul că îi scriu acum rechizitoriul de apărare. Tehnic vorbind explicându-i că făcând un lucru pe navă era pentru demascarea acesteui transport şi nu că a participat la el."

Câţiva dintre membrii echipajului navei Quest au fost deja condamnaţi şi încarceraţi pentru trafic de droguri. Procesul comandantului roman este în derulare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO