Cardul de sanatate provoaca controverse. De ce au cerut asocialiile religioase schimbarea denumirii
Cardul national de sanatate va ajunge, intr-o luna, la primii abonati. Pentru inceput, vor intra in posesia lui un milion de cetateni din judetul Arad.
Ulterior, il vom primi toti pe rand, pentru ca fara el nu vom mai putea merge la doctorul de familie, la spital sau la farmacie.
Reprezentantii unor asociatii religioase au cerut ca pe document sa fie scrisa forma articulata a cuvantul "Card", ca sa nu poate fi citit "drac" de la dreapta la stanga.
Cardul national de sanatate va fi valabil 5 ani si va deveni cu timpul monitorul serviciilor medicale pentru fiecare pacient.
Dupa tiparire, documentele vor fi distribuite asiguratilor de casele judetene de sanatate.
Cardul va contine obligatoriu pe langa nume si prenume, un numar de asigurat, altul decat codul numeric personal.
Datele medicale devin optionale. Numai la cererea asiguratului vor fi inmagazinate pe cipul cardului.
Medicul de familie este cel care activeaza si inscriptioneaza datele medicale pe cip, pentru care pacientul isi da acordul. Adica grupa de sange, rh, boli cu risc vital, boli cronice acordul pentru donarea de organe. Datele pot fi actualizate la fiecare vizita la doctor.
Tot pe cip se va putea trece si numarul de contact al unei persoane in caz de urgenta. Intentia initiala de a introduce obligatoriu datele medicale a stirnit controverse in randul asociatiilor de pacienti, care au cerut ca informatiile sa fie optionale si in responsabilitatea fiecaruia.
In plus, pe document va fi scris cuvantul "Card" in forma lui articulata,"cardul" din ratiuni religioase.
Odata eliberat, detinatorul cardului va trebui sa-l prezinte insotit de un act de identitate la doctor, la spital sau la farmacie, iar toate serviciile medicale vor fi inregistrate in sistemul informatic al casei de asigurari.
Cardul constituie una din componentele sistemului informatic sanitar, care, alaturi de reteta si dosarul electronic al pacientului, vor simplifica si imbunatati serviciile medicale, promit oficialii.