Noi taxe pentru pacienti. Afla cati bani dai la medicul de familie incepand de luni

11-07-2012 13:05


Medic

 Medicii de familie din Arad se plang ca au devenit “functionari sanitari” din cauza birocratiei excesive, careia i-ar mai face fata doar cu angajati suplimentari, motiv pentru care trec la taxarea pacientilor.

 Incepand de saptamana viitoare, pentru o vizita la medicul de familie veti scoate din portofel intre 10 si 30 de lei, chiar daca sunteti asigurati. Asta au decis medicii din judet in urma unei reuniuni la care au dezbatut probleme din sistem, mai ales cele legate de birocratie si lipsa finantarii.

Anuntul a fost facut astazi, intr-o conferinta de presa, de catre presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Arad, dr. Adrian Darabantiu. El sustine ca mai mult de jumatate din cei 267 de medici de familie din judet au fost la reuniune si au confirmat ca vor aplica taxele, in timp ce restul nu s-au pronuntat inca.

Cei aproximativ 20 de lei care ne sunt decontati de Casa de asigurari acopera doar jumatate din nevoile financiare pentru functionarea cabinetelor”, a declarat Darabantiu. El a acuzat si “birocratia excesiva” din sistem pentru aceasta decizie.

Din 15 minute alocate unui pacient, zece sunt consumate pe birocratie, nu pe problemele medicale. Nu putem folosi asistentele la nivelul lor de pregatire profesionala pentru ca sunt nevoite sa completeze hartii sau sa stea in fata computerului. Trebuie sa mai angajam personal pentru a face fata birocratiei, dar pana acum niciun cabinet din judet nu si-a permis acest lux”, a spus Adrian Darabantiu.

Medicii de familie se plang si de castiguri, afirmand ca salariul lor mediu este de 1500 de lei brut. Ei spun ca profitul cabinetelor este inexistent in cele mai multe cazuri, motiv pentru care nu isi permit sa cumpere echipamente medicale noi.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO