Caravană pentru analize gratuite HPV și Papanicolau, în comunele din Bistrița
Femeile din șase comune din Bistrița-Năsăud au posibilitatea de a face teste HPV și Babeș-Papanicolau gratuite.
O caravană a Institutului Oncologic Cluj va merge timp de săptămână din sat în sat și are ca scop prevenirea cancerului de col uterin.
Testarea gratuită este posibilă datorită unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de 10 milioane de euro.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Peste 30 de femei au beneficiat de teste gratuite Babeș Papanicolau și HPV în prima localitate în care a poposit caravana. Pentru unele doamne, acesta a fost primul test de acest gen.
Localnică: „Nu am mai făcut testul, e prima dată, am venit din propria inițiativă, sănătatea e pe primul loc, asta e cel mai important”
Reporter: Aveți emoții ?
Localnică: „Un pic, așa e la medicul ginecolog”
Proiectul "Fii responsabilă de sănătatea ta!", este finanțat din fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro și le oferă femeilor cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani, chiar și celor neasigurate, posibilitatea să fie informate și să se testeze gratuit pentru depistarea leziunilor colului uterin.”
Localnică: „Important e că a venit caravana, ne susțin, comunitatea noastră e foarte susținută din toate punctele de vedere.”
„Am venit să ne testăm pentru binele nostru, încercă să îl facem cât de des posibil.”
„E un lucru util, e foarte bine pentru că multă lume nu are posibilitatea și programările sunt foarte grele” au spus alte femei din localitate
Proiectul are ca scop prevenirea și reducerea numărului de cazuri de cancer de col uterin.
Roxana Câmpean, medic ginecolog: „La caravană reușim să atragem mai multe doamne, inclusiv pe acele doamne care nu au venit la medicul ginecolog de cinci ani, de zece, de douăzeci și uite așa”.
Florin Nicula, manager proiect: „Prevenim cancerul de col uterin, depistăm leziuni precanceroase, care prin tratament corespunzător vor duce la salvarea de vieți la femeile pe care le vizăm.”
Caravana mobilă va ajunge în alte cinci comune din județ în această săptămână.