Femeile se pot testa gratuit la Cluj, în aceste zile, pentru depistarea cancerului de col uterin și a virusului HPV - responsabil, în cele mai multe cazuri, de apariția bolii.

Femeile au nevoie doar de cartea de identitate, iar pe lângă testarea gratuită primesc şi sfaturi despre cum poate fi prevenită această boală care face ravagii în țara noastră.

Testările au început ieri, la 10 dimineața, și s-au format cozi de la prima oră, spun cei de la centrul de testare.

„Această campanie mi se pare o idee minunată și binevenită. După cum vedeți, eu sunt în doliu. Mama mea a murit de cancer de col uterin. Probabil, dacă ar fi descoperit la timp și s-ar fi îngrijit ...altfel ar fi fost rezultatul” spune o femeie aflată la coadă.

„Este o inițiativă foarte bună. Nu este dureros și ar fi bine să se testeze toate femeile” spune altcineva.

Caravana HPV merge prin mai multe județe

Sunt așteptate, până duminică inclusiv, femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani, între orele 10 și 17. Caravana testelor HPV și Babeș Papanicolau va merge prin mai multe localități din Cluj, Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu Mare și Maramureș, anul acesta.

Cine nu reușește să prindă un loc la caravană se poate programa la centrul regional.

Dr. Andreea Damian – reprezentant centru testare: „Institutul Oncologic din Cluj are în implementare două proiecte pentru prevenirea cancerului de col uterin. Unul dintre ele are o componentă majoră de informare educare a populației la risc, iar celălalt vine în completare, oferind gratuit peste 170.000 de teste HPV și Babeș Papanicolau”.

România este pe primul loc în Europa în topul dramatic al cazurilor de cancer de col uterin și al deceselor cauzate de această boală. În fiecare an, la noi în țară sunt diagnosticate peste 3.000 de cazuri noi și sunt înregistrate în jur de 1.700 de decese.