Caravana mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin a ajuns la Mureș. Despre ce este vorba
Sute de femei din zona rurală a județului Mureș sunt incluse într-un program de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, la inițiativa Spitalului Județean de Urgență din Târgu Mureș.
Testarea și controlul sunt gratuite, iar caravana mobilă se va deplasa în mai multe sate, unde medicii vor oferi și consiliere în materie de prevenție. În România, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin neoplasm la femei, după cancerul pulmonar și cel de sân.
Caravana mobilă și echipa de medici au poposit la Miheșu de Câmpie, unde s-au așezat la coadă zeci de femei. Cele mai multe recunosc că nu s-au testat niciodată până acum.
Localnică: „Nu am făcut niciodată, acum e prima dată. În primul rând, e siguranța mea, sănatatea mea.”
Reporter: Dacă nu venea caravana?
Localnică: „Păi nu mergeam. Trebuie să mergem la oraș, programare, stat la rând, vaccin, test mai multe...”
Localnică: „Mă bucur că a venit. Pentru sănătatea noastră ce nu facem, totuși avem familie, copii.”
Printre cele venite la consult sunt și femei care au fost diagnosticate cu cancer de col uterin și continuă să lupte cu boala.
Localnică: „Eu am trecut deja de o etapă de cancer de gradul 1. Le recomand femeilor dacă tot vin și tot e gratis ar trebui să și-l facă.”
Mariana Negoiță, purtător de cuvânt SCJU Tîrgu Mureș: „Este un cabinet. Practic, un cabinet ginecologic mobil cu toate dotările, avem medic ginecolog, asistent, absolut tot ce este necesar într-un cabinet de ginecologie.”
Femeile care vor să se testeze trebuie să știe că nu au nevoie de bilet de trimitere. Procedura nu durează mai mult de 5 minute, iar rezultatele vor fi gata în cel mult două săptămâni.
Cosmina Cristina Uzun, manager proiect: „Partea asta de investigații și consult ginecologic, foarte multe femei refuză sau nu se deplasează în centrele, în cabinetele medicale de specializare care sunt la distanțe mari.”
Campania de screeneng face parte dintr-un proiect european cu fonduri de peste 10 milioane de euro. Sunt vizate peste 170 de mii de femei cu vârste între 20 și 64 de ani, din șase județe. După Mureș, caravana va ajunge în Harghita, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna.