CAMERA ASCUNSĂ: Cum se fac anestezii fără autorizaţie în clinicile din România

Dată publicare: 13-02-2020 19:28
Dată actualizare: 13-02-2020 19:28


Cazul băiețelului de 4 ani din Pitești, mort în urma unei reacții severe după o anestezie generală făcută la dentist, deschide cutia Pandorei privind sedarea făcută fără autorizații în unele clinici private.

Veți vedea imediat că sunt și medici de alte specializări, care își adorm pacienții pentru investigații, fără să aibă alături un anestezist, în caz că apar complicații.

Urmăriți un reportaj filmat cu camera ascunsă!

Suntem la Policlinica Vitan din București. Cerem o programare, în numele unui pacient vârstnic și cardiac. Are nevoie de colonoscopie, o investigație pe care medicul o promovează pe site-ul clinicii drept "lipsită de disconfort".

Verificăm dacă această clinică are în spate și documente care îi permit să facă pacienților acest tip de sedare, generală.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că doctorul nu are autorizație pentru anesteziere totală cu midazolam.

Reporter: După procedura merge la terapie intensivă sau nu?
Angajat clinică: Nu. Păi asta zic că e pe picioare imediat, doar că e mai lent.
Reporter: Mă gândeam că e monitorizat sau ceva, că e după anestezie.
Angajat clinică: V-am spus nu este anestezie de terapie intensivă.
Reporter: Ok, da o face un medic anestezist nu?
Angajat clinică: ”Da, le face domnul doctor BIP care e gastroenterolog și medic de medicină internă și care face treaba asta.”

Așadar, colonoscopiile se fac fără prezența unui anestezist. I-am cerut chiar doctorului să explice de ce practică o procedură fără a fi abilitat.

Reporter: Subiectul este autorizarea sau lipsa de autorizare pentru acest tip de anestezie.
Angajat clinică: Nu e anestezie, doamna dragă, de unde ai mai scos asta? De ce manipulați?
Reporter: Direcția de Sănătate publică spune că nu sunteți autorizat...
Angajat clinică: Gata, am pus punct!

Din păcate nu este un caz izolat. Ministrul Sănătății susține că folosirea anesteziei generale în cabinete neautorizate pentru această procedură este un fenomen național.

Între timp, la Pitești anchetatorii încearcă să afle ce a provocat oprirea inimii băiețelului de 4 ani, după același tip de anestezie pe venă. Clinica pentru copii rămâne închisă. Mult prea târziu, Direcția de Sănătate Publică face controale în toate clinicile din zonă.

Luminița Titu, purtător de cuvânt DSP Argeș: ”În județul Argeș nu există cabinete medicale dentare autorizate, pentru adulți și copii, cu anestezie terapie intensivă. ”

Valul stârnit de acest episod dramatic produce însă efecte în toată țară. Este un vid în legislație, spun chiar și stomatologii care au actele în regulă pentru compartimente de terapie intensivă. Nu există o lista națională cu ce le trebuie pentru asemenea proceduri.

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog: ”În funcție de DSP-ul și de orașul cu care avem această discuție, actele și dotările necesare variază mult. Nu avem o legislație specifică. Lucrurile astea trebuie clarificate urgent de Ministerul Sănătății.”

Dotarea optimă cu ajutorul căruia poți anticipa și gestiona eventualele probleme înseamnă o butelie de oxigen, un pulsoximetru și un tensiometru, care monitorizează funcțiile vitale. Dacă apar sincope grave în respirație, anestezistul începe, cu ajutorul balonului, ventilația mecanică. Iar în scenariul nefericit al unui stop cardiac, ia defibrilatorul automat și face manevrele.

Echipamentele care ar ridică standardul de siguranță costă între 10.000 și 20.000 de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO