Bogdan Tănase, medic chirurg: Numărul operațiilor din spitalele românești, redus cu 80% din cauza coronavirus
Pacienții cu alte afecțiuni grave, precum bolnavii de cancer, vor fi afectați și ei indirect de coronavirus prin faptul că li se va reduce drastic accesul în spitale la medici, informează HotNews.ro.
Numărul intervențiilor chirurgicale din spitalele românești se recomandă a fi redus în luna martie cu 80%, iar consultațiile și tratamentele din ambulator cu 50%, pentru a fi păstrate resurse care ar putea fi necesare mai târziu în tratarea pacienților infectați cu coronavirus, declară Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor, într-un interviu acordat HotNews.ro.
Bogdan Tănase a declarant: ”Recomandarea apare într-un document semnat de ministrul Victor Costache, care circulă în acest moment la nivelul nivelul Direcțiilor de sănătate publică "și care spune că recomandarea este de a menține cuantumul intervențiilor chirurgicale la 20% din câte au fost în luna februarie. Practic, este vorba despre o scădere cu 80% a intervențiilor chirurgicale, față de numărul din luna februarie, iar la activitatea din ambulatoriu, o scădere cu 50%. Cam asta este esența documentului".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pacienții cu alte afecțiuni grave, precum bolnavii de cancer, afectați indirect de coronavirus
Președintele Alianței Medicilor spune că pacienții cu alte afecțiuni vor fi afectați și ei indirect de coronavirus prin faptul că li se va reduce accesul în spitale sau la medic, dar "Totul depinde de ce curbă de creștere vom avea la nivelul cazurilor. Dacă vom avea o curbă de creștere foarte abruptă, cum a fost în Italia, vor fi mulți pacienți critici într-un timp scurt, care vor depăși capacitatea de paturi de reanimare. Și practic, când reanimarea (ATI) este ocupată, restul va trebui să se oprească."
Acest lucru se întâmplă pentru a păstra resurse care "potențial vor fi folosite mai târziu pentru acești pacienți infectați cu coronavirus. O operație de exemplu consumă atât sânge cât și sonde de intubație și tot felul de alte resurse. În Italia, spre exemplu, au rămas inclusiv fără oxigen", explică Bogdan Tănase, în interviu.
Medicul Bogdan Tănase atrage atenția că "nu poți să operezi pe cineva dacă nu ai un pat de reanimare liber. Cam așa vor merge lucrurile dacă vom urma o curbă de creștere exponențială".
Bogdan Tănase speră că vom avea "o curbă mai aplatizată (a evoluției cazurilor de infecție cu coronavirus - n.red.), să sperăm că sarcina pe sistemul de sănătate va fi mai mică și vom reuși să păstrăm o parte din spitale libere, neimplicate în îngrijirea pacienților cu COVID 19 și atunci vom putea să tratăm și o parte din restul patologiilor."
El se teme însă că "în orice caz, e clar că o mare parte din sistem va fi implicată în îngrijirea acestor pacienți - vorbim despre resurse, personal, medicamente etc."
Sursa: hotnews.ro
Etichete: spital, coronavirus, operatii, bolnavi de cancer, medic chirurg,
Dată publicare:
23-03-2020 10:10