Bogdan Tănase, medic chirurg: Numărul operațiilor din spitalele românești, redus cu 80% din cauza coronavirus

Ultima actualizare: 23-03-2020 10:18
medici
Pro TV

Pacienții cu alte afecțiuni grave, precum bolnavii de cancer, vor fi afectați și ei indirect de coronavirus prin faptul că li se va reduce drastic accesul în spitale la medici, informează HotNews.ro.

Numărul intervențiilor chirurgicale din spitalele românești se recomandă a fi redus în luna martie cu 80%, iar consultațiile și tratamentele din ambulator cu 50%, pentru a fi păstrate resurse care ar putea fi necesare mai târziu în tratarea pacienților infectați cu coronavirus, declară Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Bogdan Tănase a declarant: ”Recomandarea apare într-un document semnat de ministrul Victor Costache, care circulă în acest moment la nivelul nivelul Direcțiilor de sănătate publică "și care spune că recomandarea este de a menține cuantumul intervențiilor chirurgicale la 20% din câte au fost în luna februarie. Practic, este vorba despre o scădere cu 80% a intervențiilor chirurgicale, față de numărul din luna februarie, iar la activitatea din ambulatoriu, o scădere cu 50%. Cam asta este esența documentului".

Pacienții cu alte afecțiuni grave, precum bolnavii de cancer, afectați indirect de coronavirus

 

Președintele Alianței Medicilor spune că pacienții cu alte afecțiuni vor fi afectați și ei indirect de coronavirus prin faptul că li se va reduce accesul în spitale sau la medic, dar "Totul depinde de ce curbă de creștere vom avea la nivelul cazurilor. Dacă vom avea o curbă de creștere foarte abruptă, cum a fost în Italia, vor fi mulți pacienți critici într-un timp scurt, care vor depăși capacitatea de paturi de reanimare. Și practic, când reanimarea (ATI) este ocupată, restul va trebui să se oprească."

Acest lucru se întâmplă pentru a păstra resurse care "potențial vor fi folosite mai târziu pentru acești pacienți infectați cu coronavirus. O operație de exemplu consumă atât sânge cât și sonde de intubație și tot felul de alte resurse. În Italia, spre exemplu, au rămas inclusiv fără oxigen", explică Bogdan Tănase, în interviu.

Medicul Bogdan Tănase atrage atenția că "nu poți să operezi pe cineva dacă nu ai un pat de reanimare liber. Cam așa vor merge lucrurile dacă vom urma o curbă de creștere exponențială".

Bogdan Tănase speră că vom avea "o curbă mai aplatizată (a evoluției cazurilor de infecție cu coronavirus - n.red.), să sperăm că sarcina pe sistemul de sănătate va fi mai mică și vom reuși să păstrăm o parte din spitale libere, neimplicate în îngrijirea pacienților cu COVID 19 și atunci vom putea să tratăm și o parte din restul patologiilor."

El se teme însă că "în orice caz, e clar că o mare parte din sistem va fi implicată în îngrijirea acestor pacienți - vorbim despre resurse, personal, medicamente etc."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!